Znebite se prahu!

Ste tudi vi že imeli občutek, da ste ravno pobrisali prah, pa se je že naredila nova zaloga? Ne le da ga povzroča onesnaženost in da ga je v mestu več kot na deželi, pač pa je vedno bolj nevaren za nas in naše zdravje. Seveda ne pomaga niti to, da prašne omarice v spalnici in zaprašene površine in spominki v dnevni sobi niso preveč lepi na pogled. Kaj pa, če bi vam povedali, da nekatere prašne delce celo sumijo, da povzročajo raka? Da, prahu se moramo znebiti. Morda ne enkrat za vselej, ampak vsaj pogosto in učinkovito.


Zdi se, da pride od vsepovsod. No, kot kaže, je to pravzaprav res. Prašni delci namreč na Zemljo pritavajo celo iz vesolja, kar ni presenetljivo, glede na to, da je ena od teorij o nastanku Zemlje tudi ta, da je veter nosil prašne delce sem ter tja iz daljnih globin vesolja in da so nekateri prašni delci imeli v sebi sestavine, ki so povzročile spremembe in premike na tem planetu, ki je bil poprej čisto navaden kamen v vesolju. Prah si in v prah se povrneš ima tako popolnoma drugačen pomen.

Prah v stanovanju

Prah, prah in zopet prah

Ne glede na svojo dolgo in bogato zgodovino, pa prah od nas ne bo deležen preveč spoštovanja, klanjanja in zahvaljevanja, saj nam prinese več škode kot koristi. Vsi si želimo, da bi se ga lahko znebili za vedno, vendar prav zaradi neskončnih zalog, ki frlijo povsod po zraku, to pravzaprav ni mogoče. Vedno, ko ga obrišemo, se bo pojavil novi. Pričakovati, da se lahko prahu znebimo za vedno, je približno tako kot obleči tri leta starega otroka v belo majico, mu dati borovničevo torto in pričakovati snežno belo majico ob koncu dneva.

Vsi dobro poznamo omelo oziroma metlico za prah, ki je na daljši ali krajši paličici, ki jo potem vrtimo po površinah, na katerih se je naselil prah, njegove ščetine pa magnetno privlačijo prah. Po končanem čiščenju omelo enostavno sperete pod vodo in stvar je zaključena. Seveda do te uspešne mere, da večino prašnih delcev pošljemo v zrak okrog nas, da ga lahko svobodno vdihavamo, vlečemo v pljuča in sluznico v upanju, da bo večina na koncu le padla na tla, kjer ga bomo lahko še dodatno odstranili s pomočjo močnega sesalnika za prah.


Nadležne pršice

Morda vas bo presenetilo dejstvo, da je večina prahu delček vas, vaše kože oziroma povrhnjice, morda vašega partnerja ali otrok, vsekakor pa seveda tudi domačih ljubljenčkov, ki jih imate v hiši. Torej je (kratko malo) prah del vas in vi del prahu. Večina prahu je sestavljena iz delčka (odmrle) kože vas, vašega partnerja ali vašega psa. Da se te gromozanske količine prahu ne nabirajo v velikih kupih, pa poskrbijo prav tako miniaturni insekti, ki jim rečemo pršice. Te odurne stvarce se hranijo s prašnimi delci in so hkrati prav tako težko vidne s prostim očesom kot prah, zato so pravzaprav del njega. Kadar vdihnete pršice oziroma njihove tako imenovane drekce, ki jih puščajo za seboj, se pojavi alergijska reakcija. V veliki meri gre torej za alergijo na pršice ali njihove miniaturne iztrebke.

Najraje se zadržujejo v spalnicah, kjer je idealno okolje za njihovo preživetje, saj smo tam večino časa najbolj pri miru – med spanjem. Pomembno je, da v spalnici nimate preprog ali celo tapisona, saj je to izjemna priložnost za pršice, da se zažrejo pod preprogo in se tam pridno razmnožujejo ter povečujejo vaše težave. Vzmetnico, blazine in odejo povijte v plastiko ali zaprite v velike vreče. Pomembno je, da niso predušne za zrak. V takem primeru nove pršice ne morejo noter, tiste, ki pa so že tam, bodo pomrle. Svojo posteljnino perite tedensko pri vsaj 60 stopinjah, da uničite pršice, saj so sposobne precej dobro preživeti v tako mrzlem kot toplem podnebju.

Čiščenje prahu

Alergije

Prah in pršice se ne razumejo dobro s čistimi hišami in stanovanji, lično urejenih domov pravzaprav ne prenesejo. Zato je (poleg rednega čiščenja, seveda) eno glavnih pravil za tiste, ki kihajo, smrkajo, kašljajo, imajo solzne oči ali se jim zaradi prahu celo pojavljajo ekcemi, zelo preprosto. Odstranite vse nepovabljene kupe starih revij, umazanega perila, spominkov in okraskov, ki nimajo drugega namena, kot je nabiranje prašnih delcev na svoji površini. Bolj ko bodo površine gladke in prazne, lažje jih bo čistiti in manj prostorčkov bodo imeli prašni delci za svoje skrivalnice.

Simptomi alergije na pršico hišnega prahu so precej očitni in jih je težko zgrešiti. Pršice imajo najraje toplo in vlažno okolje, zato tudi pozimi priporočamo redno zračenje prostorov, saj se simptomi alergije pokažejo ne glede na letni čas. Povečajo se sicer jeseni in pozimi, ko umetno grejemo prostore, pojavljajo pa se kot napadi kihanja, vnetje oči, težave nosom in nosno votlino, nekateri imajo celo hujše reakcije, kot je bronhialna astma.


Deset korakov za čistejši dom

 1. Redno sesajte in brišite prah. Dvakrat tedensko bo naredilo veliko razliko, že samo tedensko čiščenje bo spremenilo kvaliteto vašega življenja. Izogibajte se pometanju, saj tako samo dvigujete prah, ki se potem v veliki večini vrne. Poskrbite tudi za dober sesalnik, ki ima še boljši filter za izpuščanje prahu nazaj v zrak.
 2. Polne vrečke iz sesalnika zaprite v nepredušne plastične vrečke in šele potem odvrzite. V nasprotnem primeru se prašni delci zelo radi izmuznejo in vrnejo v zrak. Poskusite se izogniti stiku s prsti.
 3. Previdno s klimatskimi napravami. Ko jih vključite in zaprete okna, z mešanjem zraka mešate tudi vedno iste pršice.
 4. Odprite okna. Takoj ko vreme to dopušča, odprite okna. Svež zrak razredči pršice.
 5. Preproge naj bodo bombažne. Ne le da privlačijo manj pršic, pač pa jih lahko tudi operete!
 6. Prah raje brišite z vlažnimi cunjami. Te potem stepite na prostem ali pa jih preprosto operite. Spet ne pozabite na pravilo šestdesetih stopinj Celzija!
 7. Ne pozabite obrisati tal, saj se pršice tam rade naselijo predvsem na predelih, ki so najtežje dosegljivi. Hkrati mokre cunje ne dvigujejo toliko prahu kot suhe.
 8. Vaše pohištvo naj bo leseno, ne oblazinjeno, zavese lahke in pralne, ne težke in žametne, kavč pa raje usnjen, da ga lahko obrišete.
 9. Ko brišete prah, brišite od zgoraj proti tlom. Bolj pogosto, ko obrišete prah, manj ga bo v vašem življenju. Preprosta matematika.
 10. Redno čistite tudi svoje napravice. Tudi vaš računalnik, telefon, televizija in radio bodo delovali počasneje, če bodo umazani.

Uporabni nasveti

 • Pršice se naselijo tudi na oblačilih v omari, zato tistih sezonskih, ki jih ne potrebujete, ne razstavljajte, pač pa jih pospravite v škatle.
 • Blazine in odeje lahko za 24 ur pospravite tudi v zamrzovalnik. Po tem jih morate nujno oprati, da zmrznjene ostanke odstranite.
 • Operite plišaste igrače svojih otrok in ljubljenčkov. (Tudi te lahko zamrznete in operete!).
 • Redno stepite okrasne blazine in podobne površine. Če lahko kavč »slečete« in operete, naredite tudi to.
 • Stanovanje prezračite dvakrat dnevno, zjutraj pa nekaj časa pustite posteljo razmetano, da se prezrači.

VEČ VSEBIN: