Znebite se obnašanja, ki spodkopava vaše življenje

Mislite, da bi bili srečni, če bi se nekaj v vašem življenju spremenilo? Mislite, da bi bili odnosi, vaše delo ali zdravje boljše, če bi neka oseba delovala drugače, če ne bi bilo toliko preprek ali če bi končno spoznali sorodno dušo?


Besedne zveze, ki vključujejo »če«, so nevarne. Morda je prav tako razmišljanje razlog, da ne uživate življenja ali ljubezni, ki jo želite. Vsi ti »če-ji« imajo namreč lastnost, da nas odvračajo od pravega vzroka za nezadovoljstvo v življenju. Razmišljanje, ki se začne s »Če bi le …«, išče odgovore zunaj nas in nas zmotno napelje na to, da bomo v življenju srečni šele, ko se bo spremenilo obnašanje nekoga drugega. Tako razmišljanje nas odvrača ravno od tistega, kar bi lahko vneslo želeno spremembo v naše življenje. To je pogled navznoter, v same sebe. Da bi občutili mir in zadovoljstvo s svojim življenjem, se moramo najprej naučiti, kako imeti radi sebe.

Navade

»Če bi le imel boljši avto in boljšo službo …«

Večina ljudi se sploh ne zaveda, da se nima rada. Mislijo, da bi bili srečni, če bi le zaslužili malo bolje, če bi si le lahko privoščili boljši avto ali počitnice na Havajih. Če bi jim le pri hišnih opravilih pomagali partner in otroci, potem bi se lahko malo spočili in končno naredili kaj zase. Če le ne bi delali do poznih ur in ne bi porabili toliko časa za vožnjo v službo, bi imeli energijo, da bi se lahko odpravili v fitnes, bolje jedli in poskrbeli za svoje zdravje …

Pa je res tako? Resnica je, da nas noben od teh »če-jev« ne bo osrečil. Tudi, če spoznamo sorodno dušo, ne bomo srečni, če ne bomo imeli najprej radi samih sebe. Kateri najbolj zgovorni znaki nam povejo, da je čas za ukrepanje?


Vsem vedno ustrežete

Šef vam zadnjo minuto naloži delo, ki ga vi opravite takoj – tudi če zaradi tega izpustite večerjo s prijatelji ali trening v fitnesu. Ponudite se, da boste skrbeli za sosedovega psa, ko bo na dopustu – tudi če nimate časa niti za sprehode s svojim psom. Vsem želite ustreči tudi, ko nimate časa, energije in želje – samo da ne razočarate ljudi, ki »računajo« na vas. Morda mislite, da niste dovolj organizirani, da ne postavljate dovolj dobrih mej ali da preprosto nimate časa za vse, kar bi želeli narediti. Ampak težava sploh ni v tem. Težava je v tem, da se nimate (dovolj) radi in se zato stalno poskušate nekomu dokazati – da ste dober starš, dober partner, dober delavec itd.

Nikoli ne date dovolj od sebe

Ni važno, kaj ste naredili za druge – vedno mislite, da niste dali dovolj od sebe. V resnici mislite, da vas ljudje nimajo zares radi in vas ne spoštujejo. Primer tega je, da vam oseba, s katero ste bili na zmenku, reče, da se je z vami imela lepo, vi pa ji ne verjamete. Prepričani ste, da imajo drugi ljudje odlične zveze in odnose, ki jih sami ne boste mogli imeti nikoli.

Če ste v zvezi, se tak način delovanja lahko kaže v izbruhih ljubosumja, ko se partner npr. pogovarja z nekom drugim. V resnici se bojite, da vas bo zapustil. Doma se sprašujete o tem, ali z otroki ravnate pravilno: »Sem rekel pravo stvar?«, »Bi kdo zaradi tega mislil, da sem slab starš?«. Na delovnem mestu se za svoj prispevek ne počutite spoštovani in cenjeni. Morda nikoli niste zadovoljni s svojo podobo in menite, da bi se vaše zdravje izboljšalo samo, če bi opustili določene navade. Morda mislite, da so vzrok vsem tem težavam napačen partner, brezobziren šef ali neobvladljivi otroci. Vendar je vzrok vedno samo en – vse našteto so simptomi pomanjkanja ljubezni do samega sebe. To lahko vodi v obremenjujoče odnose in propadle zveze, karierna nazadovanja in celo vrsto zdravstvenih težav.

Kako se naučiti ljubiti samega sebe?

Najprej, naučite se sprejemati same sebe. Ne uporabljajte pogojnikov, saj vas past »če-jev« odvrača od tega, da bi se imeli radi. Prvi korak je, da opustite stavke, ki se začnejo s »Če bi le …«. Drugi korak je, da sprejmete vsa svoja čustva in občutke – tudi tiste »grde«. Če se sovražite, ker ste pretežki, začnite ljubiti dejstvo, da se sovražite, ker ste pretežki. Bolj kot se upiramo negativni misli, bolj bo »rasla«. Začnimo jo ljubiti in začela bo izgubljati svojo moč. V tretjem koraku se vprašajte, kaj točno želite vi – to pomeni, da se ne obremenjujete več s tem, kaj od vas želijo drugi. Če se boste celo življenje spraševali, kaj drugi želijo od vas, nikoli ne boste živeli polnega življenja. Namesto tega boste polni jeze in zamer. Samo, ko boste zgradili ljubeč odnos s samim seboj, boste lahko gradili ljubeč odnos z nekom drugim.


VEČ VSEBIN: