Znebite se 5 napak pri čiščenju kuhinje

Kuhinja je lahko pravo gojišče različnih bakterij. Kuhinjske površine namreč prihajajo v stik s surovo hrano, ki je lahko prenašalka številnih škodljivih mikroorganizmov. Sami lahko z nepravilnim čiščenjem kuhinje stanje še poslabšamo – ne da bi se tega sploh zavedali. Katere so najpogostejše napake pri čiščenju kuhinje?


Čiščenje kuhinje

  1. Gob in krp ne čistimo dovolj pogosto

Kakšen paradoks: goba, na katero damo detergent in z njo umijemo posodo, spada med bolj umazane kuhinjske predmete. V kuhinjskih gobah namreč bakterij in virusov kar mrgoli. Gobe, krtače, mrežice in krpe so idealno gojišče tudi za bacile, ugotavljajo raziskovalci. Zato jih redno menjujte!

Rešitev za čiščenje kuhinjskih gob: mikroorganizme lahko pobijete tako, da mokro gobo date za štiri minute v mikrovalovno pečico. Dokazano je, da prvi dve minuti segrevanja pobijeta 99 % nevarnih mikroorganizmov, naslednji dve minuti pa še preostanek. Goba, ki jo grejete v mikrovalovni pečici, naj ne bo suha in naj ne vsebuje kovinskih delcev. Ko jo vzamete ven, bodite pazljivi, saj bo zelo segreta.

  1. Nezadostno umivanje rok

Ni dovolj, da pred stikom s hrano roke na hitro umijete s toplo vodo.


Rešitev: nevarne bakterije na rokah boste uničili samo, če boste roke umivali 20 sekund s tekočo toplo vodo in z naravnim milom.

  1. Preverjanje, če se je hrana pokvarila

Je mleko pokvarjeno ali ne? Zakaj ga ne bi probali in ugotovili? Svetujemo vam, da se te prakse ne poslužujete. Bakterije, ki povzročajo zastrupitev s hrano, namreč nimajo okusa. Ko jih boste zaužili, bo že prepozno. Že majhna količina pokvarjene hrane ima lahko resne posledice za zdravje. Zato se živil, ki jim je potekel rok, znebite.

Rešitev za podaljševanje roka kuhane hrane: jedem dodajte naravne »konzervanse«, kot so limone, česen, himalajska sol, kislo zelje (fermentirana hrana nasploh), kajenski poper, gorčica in tabasko – in podaljšali boste njihov rok trajanja.

  1. Kuhana hrana stoji predolgo zunaj hladilnika

Ko skuhamo kosilo ali večerjo in ga še nekaj ostane, tople ostanke pogosto pustimo na štedilniku. Že res, da tople hrane ni dobro shranjevati v hladilniku, vendar nanjo radi pozabimo tudi, ko se že ohladi. Ko se hrana ohladi na sobno temperaturo, se v njej začnejo razmnoževati škodljive bakterije (še posebej poleti se hrana hitreje kvari).


Rešitev: ostankov kuhane hrane ne pustite na sobni temperaturi več kot dve uri. V dveh urah jih shranite v hladilnik – s tem se boste izognili težavam.

  1. Jemanje hrane iz zamrzovalnika, da se stali

Ko hrano premestimo iz hladnega okolja na toplo, postane idealno mesto za razvoj bakterij.

Rešitev: če želite odtaliti hrano iz zamrzovalnika, jo pustite, da se čez noč odtaja v hladilniku.

VEČ VSEBIN: