Znanstveniki naj bi odkrili nov okus

Verjetno ste se že v osnovni šoli naučili, da lahko z ljudje jezikom zaznamo štiri različne okuse: sladko, slano, grenko in kislo. Nekateri znanstveniki menijo, da lahko govorimo tudi o maščobnokislinskem okusu in o umamiju, ki se pojavi ob določenih živilih, bogatih z beljakovinami. Enak okus pričarajo tudi glutamati, ki se prav zaradi tega razloga pogosto uporabljajo kot ojačevalci okusa jedi, čeprav je že kar nekaj časa znano, da so lahko zelo škodljivi za zdravje. Naštetim okusom pa moramo po novem prišteti še enega, sodeč po izsledkih raziskave, ki so jo opravili na univerzi v ameriški zvezni državi Oregon


Okus

Odvisnost od ogljikovih hidratov je tako precej bolj smiselna

Pred kratkim odkriti okus bi bilo morda mogoče imenovati »škrobnato«, saj gre za okus, ki nastane ob uživanju ogljikovih hidratov. Zdaj je precej bolj jasno, zakaj se večina ljudi težko odpove testeninam, kruhu in podobnim živilom. Ne le da nas premamijo s svojo teksturo, ampak naj bi bili ljudje zmožni dejansko okusiti škrob. Doslej je bilo prisotno prepričanje, da lahko škrob zaznamo le posredno, zaradi njegove povezave s sladkim okusom (škrob se namreč razgradi na sladkorje). Znanstveniki so tako uporabili posebno metodo, da so preizkusili, ali lahko udeleženci raziskave prepoznajo okus škroba neodvisno od sladkega okusa. To so storili tako, da so omrtvičili tiste brbončice na jeziku, ki zaznavajo sladko. Izkazalo se je, da lahko testiranci kljub temu zaznajo okus škroba.

Odkritje logično tudi z evolucijskega vidika

Hrana, ki vsebuje škrob, je bogata z energijo, zato je bila oziroma je zelo pomembna za človeško preživetje. Znanstveniki, ki so vodili raziskavo, menijo, da so izsledki pravzaprav zelo logični. Sposobnost, da okusimo škrob, naj bi predstavljala zelo koristno evolucijsko prilagoditev, saj so hranilne snovi v živilih, bogatih z ogljikovimi hidrati, ohranjala ljudi pri življenju. Zanimivo je tudi, da so ljudje azijskega porekla, ki so sodelovali pri raziskavi, okus škroba opisali kot »nekaj, kar spominja na riž«, belci pa so okus povezovali s testeninami. Znanstveniki sicer menijo, da je glavni razlog, zaradi katerega se je razvil okus pri človeku, ta, da lahko ločujemo med živili, ki predstavljajo užiten vir energije, in tistimi, ki so strupena.

*****************