Znaki telesne dismorfije

Če prepoznate v svojem sorodniku, prijatelju, znancu ali sodelavcu znake telesne dismorfije, jih vzemite resno. Imejte v mislih, da ta človek ni nalašč težaven in kompliciran – njihove predstave o telesu so zanje še kako resne in realne. Zdravljenje telesne dismorfije je dolgotrajen proces, ki zahteva ustrezen strokovni nadzor. Pogosto vključuje kognitivno vedenjsko terapijo, lahko tudi zdravljenje z zdravili. Bolnik ne more ozdraviti čez noč, vendar je bolezen kljub temu ozdravljiva.


dismorfija - znaki

Kateri so znaki telesne dismorfije?

Imajo zapleten odnos do ogledal

Morda pričakujete, da se ti ljudje izogibajo ogledalom, ampak ni vedno tako. Možno je, da se ali popolnoma izogibajo ogledalom ali se v njih kompulzivno pregledujejo – pred ogledalom konstantno nanašajo ličila, menjujejo oblačila ali kako drugače spreminjajo svoj izgled. Če pri družinskem članu ali prijatelju opazite nenavadno izogibanje ali pretirano gledanje v ogledalih, se zagotovo dogaja nekaj globljega.

Imajo obsesivne navade v povezavi z izgledom

Telesna dismorfija ni nizka samopodoba »na stoto potenco«, kot lahko kdo zmotno misli. Podobno kot obsesivno-kompluzivna motnja, tudi ta bolnika prisili v določene navade ali v opravljanje določenih »ritualov«, povezanih s fizičnim izgledom. To se lahko kaže na različne načine, kot je pretirana uporaba pudrov ali sredstev za prekrivanje, pretirana uporaba kozmetičnih izdelkov, patološko nadzorovanje telesne teže, ščipanje kože ali trganje las. To prisilno obnašanje nudi bolniku le začasno olajšanje.

Izolirajo se od družabnih situacij

Ta motnja lahko posameznika močno izolira na družabnem področju, saj želijo pred družino in prijatelji skriti svoj telesni »defekt«. Prav tako ne želijo biti izpostavljeni sodbam neznancev. Če jim ne uspe prebiti tega »obrambnega zidu«, ne morejo zaživeti polnega življenja. Drugi lahko začnejo nanje (zmotno) gledati kot na domišljave ali plitke.


Izkrivljene predstave slabšajo kakovost življenja

Podobno kot druge anksiozne motnje s prisilnimi komponentami ima tudi telesna dismorfija to lastnost, da prevzame notranje življenje trpečega. Bolezen začne motiti vsa področja njegovega življenja, tako delovno področje kot področje odnosov. Še posebej se to kaže na področju intimnih odnosov, od katerega se bolnik izolira, saj ne more dobiti zagotovitve o svoji telesni privlačnosti. Prioriteta v življenju postane ukvarjanje s telesno dismorfno motnjo.

S plastično operacijo bi rešili svoj »problem«

Lepotne operacije so vedno bolj dostopne in veliko dismorfikov išče rešitve v njih. Z njihovo pomočjo želijo »odpraviti« svojo težavo – vse od asimetričnega obraza do maščobnih blazinic. Vendar pa je za ljudi s telesno dismorfijo značilno, da operacija ne reši njihovih težav. Sicer jim nudi začasno zadoščenje, a se anksioznost kmalu spet pojavi.

Raziskava iz leta 2015 je pokazala, da ima 15 odstotkov ljudi, ki opravijo plastično operacijo, telesno dismorfijo. Samo 10 odstotkov teh je po operaciji popolnoma zadovoljnih.

VEČ VSEBIN: