Zmanjšano delovanje ščitnice

Zmanjšano delovanje ščitnice ali »hipotiroza« je stanje v katerem je ščitnica, žleza v grlu v obliki metulja, premalo aktivna. Veliko ljudi trpi za to boleznijo, a tega sploh ne ve. Če se počutite zmedeno in razdražljivo in imate morda težave z nihanjem teže, je dobro, da si o tem preberete več.


Ščitnica

Kaj je ščitnica?

Ščitnica deluje kot termostat v telesu, ki ureja energijo, temperaturo in presnovo. Skozi vrsto kemičnih reakcij s pomočjo različnih mineralov, kot sta jod in selen, obvladuje vse od vašega razpoloženja pri menstruacijah do tega kako boste spali in ali boste z lahkoto izgubili težo. Zmanjšano delovanje ščitnice in podobne bolezni se pogosteje pojavlja pri ženskah in starejših. Gre za moteno delovanje imunskega sistema, ki ščitnice ne prepozna kot lastno tkivo. V žlezi se pričnejo nabirati bele krvničke, ki izdelujejo različne produkte (protitelesa,…). Posledica je poškodba tkiva ščitnice, ki ne zmore proizvesti dovolj hormonov.

Kateri znaki kažejo na zmanjšano delovanje ščitnice?

  • presnovni procesi se upočasnijo,
  • nenadzorovano pridobivanje teže,
  • slabo prenašanje mraza,
  • zabuhlost,
  • suhi in lomljivi lasje in nohti,
  • bleda, suha, groba, hrapava koža,
  • močne menstruacije,
  • zmanjšana pozornost in koncentracija,
  • možganska megla.

Zakaj pride do zmanjšanega delovanja ščitnice?

Za to je lahko veliko vzrokov, najbolj pogosti pa so:

Visoka raven estrogena: Kontracepcijske tabletke lahko vsebujejo visoke odmerke sintetičnega estrogena. Če je raven estrogena visoka, so ščitnični hormoni na nižji ravni.


Visoka raven kortizola: Najbolj pomembno je, da si vzamete čas, da se umirite in s tem pazite tudi na vaše duševno zdravje. Ko se kortizol poveča, se ščitnični hormoni znižajo, podobno kot je pri estrogenu.

TSH hormon: Gre za hormon, ki stimulira delovanje ščitnice, ustvari ga hipofiza. Ko je raven hormona TSH visoka, raven ščitničnih postane nizka.

Kako poteka zdravljenje zmanjšanja ščitničnih hormonov?

Ni važno kaj je vzrok zmanjšanega delovanja, vedno lahko preizkusite nekaj nasvetov. Najbolj pomembno je, da zmanjšate uživanje glutena, jemljete potrebne minerale (baker, cink, železo), in vitamine (D in A, ki pomagata zdraviti nizko raven ščitničnih hormonov). Če sumite, da imate visoko raven estrogena, vam brstični ohrovt, cvetača, zelje, brokoli lahko pri tem pomagajo.

Zdravljenje je potovanje, zato bodite potrpežljivi in ob zdravljenju podrobno spremljajte svoj napredek. Kadar imate težave s ščitnico, imate lahko celo vrsto hormonskih ravnovesij, zato je tudi najbolje, da čim prej obiščete zdravnika.


VEČ VSEBIN: