Pozdravite zlomljeno srce

Ko imamo zlomljeno srce, se nam zagotovo zdi, da se podira svet. Da, kolikor je lepa, lahko ljubezen tudi zelo boli. Na srečo (sčasoma) tudi bolečina mine. Vedno.


Ne izogibajte se svojim čustvom

Čustva so lahko zelo varljiva. Z njimi se lahko soočamo na več načinov – lahko jih potlačimo, se z njimi preveč ukvarjamo ali pa jih preprosto le čutimo.

To, da čustva zadržujemo v sebi ali se celo pretvarjamo, da jih ni, zagotovo ni nič kaj obetavna popotnica za naprej. Če si ne dovolite občutiti resničnih čustev, ki so v vas, jih potlačite vase in ta čustva bodo slej ko prej prišla na dan v kateri od prihodnjih partnerskih zvez. Če želite iti naprej, potem je zelo pomembno, da si dovolite čutiti čisto vsa čustva. Žalost, jeza, obup, osamljenost, prizadetost … Ne bojte se jih. Le tako boste lahko šli naprej.

Na drugi strani nekateri ljudje po razpadu zveze čisto preveč intenzivno doživljajo vsa čustva, kar pogosto pomeni še večjo bolečino. Kadar dovolite, da vas čustva popolnoma preplavijo, ste na koncu še bolj obupani in odtujeni. In zaradi tega ne morete iti naprej ter zaceliti svojega zlomljenega srca.


Ne glede na to, kako se soočate z razpadom partnerske zveze, je zelo pomembno, da najprej dobro poskrbite zase. Pogosto je lažje reči kot storiti. Počnite stvari, ki vam dobro denejo in kmalu se boste tudi sami spet počutili bolje.

Zlomljeno srce

Odpustite

Če se počutite kot žrtev, je zlomljeno srce zelo boleče. Zakaj? Biti žrtev pomeni, da smo brez moči. Smo brez nadzora, brez izbire, brez možnosti. Kako se torej izviti iz tega začaranega kroga? Tako, da odpustite. Zapomnite si, da partnerska zveza ni enosmerna cesta in k temu, da zveza ni bila uspešna, sta doprinesla oba.

Ko si resnično pogledamo v oči in smo popolnoma iskreni glede sebe in svoje zveze, lahko kaj hitro ugotovimo, da smo za določene stvari krivi tudi sami. In prav je, da prevzamemo odgovornost. Pomembno je, znate odpustiti – tako sebi kot tudi svojemu bivšemu partnerju/partnerki. Le ko prevzamete svoj del odgovornosti, lahko greste na prej.

Najdite upanje

Da lahko odpustite, potrebujete upanje. Verjeti morate, da obstaja boljše življenje in da bolečina, ki vas spremlja v tem trenutku, ne bo trajala večno. Verjeti pomeni zavedati se, da lahko bolečina vsak trenutek izgine. Vzemite vajeti življenja v svoje roke – vi ste tisti, ki lahko, če se le potrudite, spremenite stvari na bolje in si ustvarite boljše življenje. Pomembno je, da ne glede na to, kaj se vam dogaja, nikoli ne izgubite upanja v boljši jutri.


Postavite se na lastne noge

Kadar se pogrezate v svet žalostni, zamer in obžalovanja, je pomembno, da veste nekaj: Za to, da boste srečni, ne potrebujete nikogar in ničesar. Le sami se lahko osrečite. Ko končamo zvezo, se nam pogosto zdi, da sami (brez ljubljene osebe) preprosto ne bomo zmogli. Vendar na koncu vedno zmoremo. Pomembno je, da znamo zapolniti praznino.

Dajte »ven« vse, kar vas teži

Šport vam je lahko v veliko pomoč – pojdite na sprehod v naravo, pojdite teč, plavat … Ni važno. Zagotavljamo vam, da boste tako zagotovo sprostili notranjo napetost. Gibanje vpliva na dvig aktivnosti serotonina in/ali noradrenalina ter stimulira možganske kemikalije, ki pozitivno vplivajo na rast živčnih celic. Poleg tega telesna aktivnost dobro dene tudi naši duševnosti – omogoča nam, da postanemo gospodarji lastnih misli in telesa.

Konec partnerske zveze ni preprost, vendar pa je pomembno, da se z njegovimi posledicami soočimo. V času, ko prebolevate nesrečno ljubezensko zvezo, je zelo pomembno, da dobro poskrbite zase. Vse skupaj vzemite kot priložnost za rast in osebni razvoj. Ne bojte se, spet boste ljubili in bili ljubljeni.

VEČ VSEBIN: