Žlica jogurta na dan odžene diabetes stran?

Jedilna žlica jogurta na dan naj bi, sodeč po novi raziskavi, skoraj za petino zmanjašala tveganje za pojav sladkorne bolezni tipa 2. Znanstveniki s harvardske Šole za javno zdravje so preučili življenjski slog, prehrambene navade in zdravstveno stanje skoraj 200.000 ljudi. Ugotovili so, da je uživanje jogurta povezano z manjšim tveganjem za razvoj diabetesa tipa 2.


jogurt

Raziskava, ki je bila objavljena v znanstvenem časniku BMC Medicine, je združila rezultate treh  študij, ki so preučevale zdravstveno stanje in življenjske navade ljudi različnih starosti.  Na začetku vsake študije so sodelujoči izpolnili vprašalnik o življenjskih in prehrambenih navadah ter morebitnih kroničnih boleznih.

Znanstevniki so na podlagi vprašalnikov preučili dnevni vnos določenih mlečnih izdelkov, med njimi polnega in posnetega mleka, sira in jogurta.

“Ugotovili smo, da je večji dnevni vnos jogurta povezan z manjšim tveganjem za razvoj diabetesa tipa 2. Pri drugih mlečnih izdelkih povezanosti nismo opazili,” je povedal eden izmed avtorjev raziskave in profesor na harvardski Šoli za javno zdravje Frank Hu.


Pri  ljudeh, ki so dnevno pojedli 28 gramov jogurta, je bilo tveganje za razvoj omenjene bolezni tako za 18 odstotkov manjše kot pri ostalih.

Jogurt vsebuje veliko mlečnih beljakovin, kalcija, kalij, magnezij ter vitaminov B6 inB12. Številne študje so ugotovile, da uživanje jogurta pozitivno vpliva na prebavni trakt ter zniževanje holesterola.

VEČ VSEBIN: