Živila, ki upočasnjujejo staranje

Alternativne vede zdravljenja skrivajo številne informacije, ki jih dandanes odkrivamo počasi in postopoma. Med njimi so tudi resnice o živilih in njihovem vplivu na človeško telo. Naša prehrana je tako polna antioksidantov (vsaj upamo, da sledite našim navodilom!), vendar sposobnosti teh čudovitih učinkovin dandanes tudi zlorabljajo in njihovo ime uporabljajo za prodajo vsega, od lepotilnih krem pa do pokovke, pogosto celo brez dobrega razloga. Mi vam predstavljamo resnično prave vire antioksidantov, ki jih alternativna medicina po tem pozna že tisočletja.


Brstični ohrovt

Naše celice so naravno opremljene z geni, ki zatirajo tumorje. Žveplove spojine, ki jih najdemo v brstičnem ohrovtu, lahko pomagajo tem genom tako, da blokirajo encime, ki spodbujajo rast tumorjev. Študija leta 2012 je pokazala, da bi te žveplove spojine lahko igrale ključno vlogo pri zdravljenju revmatoidnega artritisa z zmanjšanjem vnetja in aktiviranje beljakovin, ki delujejo kot zaščita hrustanca.

Živila staranje

Paradižnik

Likopen je antioksidant, ki se lahko bori proti prostim radikalom (to so molekule, ki lahko poškodujejo zdrave celice in zavirajo delovanje imunskega sistema). Hkrati je tisti, ki ima vse zasluge za sposobnost paradižnikov, da zaščitijo pred nekaterimi vrstami raka, vključno z rakom na pljučih. Če je možno, izberite paradižnik Classica (hruškaste oblike), saj se je v študiji trinajstih sort paradižnika uvrstil najvišje na lestvici po vsebnosti likopena.

Rdeča paprika

To živilo deluje kot spodbujevalec imunskega sistema in vsebuje približno 60 odstotkov več vitamina C kot zelena paprika. Vitamin C sproži nastajanje belih krvnih celic, ki od nas podijo bacile in bakterije, hkrati pa vam morda lahko tudi pomaga k mlajšemu videzu. Študija v reviji American Journal of Clinical Nutrition je pokazala, da so ljudje, ki uživajo hrano z visoko vsebnostjo vitamina C, manj nagnjeni h gubam, verjetno zato, ker to živilo spodbuja nastajanje kolagena.


Bazilika

Ena zdravilnih lastnostih tega zelišča prihaja iz antioksidanta eugenola. Laboratorijske študije so potrdile, da ta spojina povzroča antikarcinogeno dejavnost na rakavih celicah na materničnem vratu, kar povzroča njihovo samouničenje.

Ohrovt

Ta priljubljena listnata zelenjava je glavni vir vitamina K. Ena skodelica kuhanega ohrovta namreč vsebuje skoraj 12-krat priporočeno dnevno vrednost. Vitamin K pa je pomemben za naš organizem, saj nam pomaga pri obrambi pred boleznimi srca in osteoporozo.

Jajčevci

Temno vijolična koža jajčevcev dobi svojo bogato barvo in moč za boj proti starosti od nasunina, antioksidanta, ki pomaga v boju proti širjenju rakavih celic tako, da jim prekine dotok krvi, ki jo potrebujejo za razmnoževanje. Raziskave tudi kažejo, da lahko nasunin upočasni razvoj Alzheimerjeve bolezni, saj preprečuje nastanek prostih radikalov iz škodljivih nevronov.

Robide

Te čudovite temne jagode vsebujejo rutin, flavonoid iz razreda antioksidantov, ki ga v robidah najdemo v visokih koncentracijah. Rutin ima sposobnost, da blokira encim, povezan s tvorbo krvnih strdkov, ter tako znižuje tveganje za srčni infarkt ali možgansko kap, potrjuje študija Harvarda iz leta 2012.


VEČ VSEBIN: