Živila, ki spodbudijo nastanek aken

Verjetno že veste, da na kožo vpliva tudi način prehranjevanja. Nekatera živila na videz in zdravje kože vplivajo negativno, na primer tudi tako, da lahko izzovejo pojav mozoljev in aken.


Sol

Preveč soli zavira proces hidratacije kože, kar lahko vodi do zmanjšane sposobnosti kože v boju proti aknam. Naravno hidratacijo kože pa spodbujajo na primer orehi, ki vsebujejo vitamin E, kalcij in druge pomembne sestavine.

Kruh in mleko

Kruh

Kruh in rafinirana žita lahko vlivajo na inzulin, ki pa spodbuja tudi rast aken. Dobra zamenjava za takšna žita je lahko rjavi riž, ki vsebuje veliko beljakovin in vitamin B.

Školjke

Morski sadeži, školjke, raki in jastogi lahko zamašijo pore in spodbudijo nastanek mozoljev ter aken. Blagodejnejši vpliv na kožo imata tuna ali som, kis ta bogata z omega 3 in omega 6 maščobnimi kislinami. Te ne mašijo por, koža pa lahko prosto diha.


Mleko

Mleko in mlečni izdelki vsebujejo biološke hormone, koža pa je lahko zaradi njih pod stresom, še posebej če izdelke uživamo v velikih količinah. Vsakodnevni prehrani dodajte na primer brokoli, ki vsebuje vitamine A, B, C, E in K, ki sproščajo kožo in jo ohranjajo mladostno.

Alkohol

Vino, pivo in druge alkoholne pijače kožo izsušujejo, kar lahko vodi do prehitrih gub. Prehrani dodajte avokado, ki osvežuje in je bogat z vitaminom E.

Preberite si tudi, kako naredimo domačo obrazno masko proti aknam: www.bodieko.si/prezenite-akne-s-to-domaco-masko

VEČ VSEBIN: