5 vrst živil, ki pospešijo metabolizem in vam pomagajo pri hujšanju

Hitrejše delovanje metabolizma je povezano z lažjim izgubljanjem odvečnih kilogramov oziroma ohranjanjem želene telesne teže. Vsak organizem je specifičen, zato se lahko razlikuje tudi delovanje našega metabolizma. Medtem ko je ta pri nekaterih ljudeh zelo hiter, je lahko pri drugih zaradi različnih razlogov upočasnjen. Imate občutek, da naredite vse, da bi shujšali, a kljub temu ni pravih rezultatov? V tem primeru vam priporočamo, da na svoj jedilnik pogosteje uvrstite živila, ki so znana po svojem učinku na hitrejše delovanje metabolizma. Katera živila sodijo v to skupino, lahko preverite v nadaljevanju članka.


Živila za hujsanje

Hrana, bogata z železom, cinkom in selenom

Skupna značilnost železa, cinka in selena je, da igrajo ključno vlogo pri delovanju ščitnice. Ščitnica pa ima seveda pomemben vpliv na delovanje vašega metabolizma. Raziskave so pokazale, da lahko nezadosten vnos omenjenih mineralov privede do zmanjšanega izločanja ščitničnih hormonov, kar med drugim privede do upočasnitve metabolizma. Tudi če ne uživate mesa ali živalskih izdelkov, lahko svojemu telesu zagotovite zadostne količine železa, cinka in selena. Pazite le, da boste uživali dovolj stročnic, oreščkov in semen.

Feferoni

V feferonih najdemo snov, imenovano kapsaicin, ki naj bi vplivala na pospešeno delovanje metabolizma. Z uživanjem feferonov lahko dnevno porabite približno 50 kalorij več, kot bi jih sicer. Poleg tega se domneva, da kapsaicin vpliva na zaviranje apetita.

Kava

Znano je, da ima lahko kofein vpliv na pospešeno delovanje metabolizma. Po nekaterih podatkih naj bi kava pospešila delovanje metabolizma za kar 11 %. Rezultati kar šestih različnih raziskav pa so potrdili, da zaužitje 270 mg kofeina dnevno pomeni 100 dodatnih kalorij, ki jih pokuri naše telo. Vpliv kofeina na metabolizem se sicer razlikuje pri različnih posameznikih, pozorni pa morate biti tudi na negativne učinke kofeina. Če imate denimo težave s previsokim krvnim tlakom, prevelike količine kave zagotovo niso dobra rešitev za pospeševanje metabolizma.


Stročnice

Leča, grah, čičerika, fižol in druge stročnice so dobra izbira, če želite pospešiti delovanje svojega metabolizma. Gre namreč za izvrsten vir rastlinskih beljakovin, ki so koristne pri izgubi odvečnih kilogramov. Naše telo namreč porabi kar precej energije za prebavo hrane, bogate z beljakovinami. Stročnice pa poleg tega vsebujejo tudi veliko vlaknin, kar vam bo prav tako pomagalo pri hitrejšem hujšanju. Rezultati ene izmed raziskav, ki je preučevala vpliv uživanja stročnic na delovanje metabolizma, so pokazali, da so lahko stročnice izjemno koristne pri hujšanju. Skupina ljudi, ki so osem tednov uživali prehrano, bogato stročnico, je namreč v povprečju izgubila dvakrat več kilogramov od ljudi v testni skupini.

Ingver in kajenski poper

Določene začimbe so še posebej koristne za ljudi, ki želijo shujšati. Med njimi še posebej izstopa ingver. Raziskava je pokazala, da lahko uživanje napitka, pripravljenega iz tople vode in 2 gramov ingverja, poleg vsakega obroka, poskrbi, da vaše telo tako porabi kar 43 kalorij več, kot če bi pili samo toplo vodo. Poleg tega pa napitek z ingverjem zavira apetit oziroma poskrbi za hitrejši občutek sitosti. Za pospeševanje metabolizma se priporoča tudi, da jedem dodate kajenski poper. To je še posebej priporočljivo pri obrokih, ki vsebujejo večji delež maščob.

VEČ VSEBIN: