Pozimi poskrbimo za živali v vrtu

Vsi, ki imamo vrtove, si želimo, da bi rastline bogato obrodile, bile zdrave in brez škodljivcev. To lahko dosežemo brez uporabe kemije, s pestrostjo, raznovrstnostjo in  vzdrževanjem naravnega ravnovesja v vrtu.


V  naravi ima vsaka rastlina in vsaka, še tako majhna, žival svojo vlogo. Vse je med seboj povezano. Tako npr. listne uši, pršice, kaparji poskrbijo, da se rastline preveč ne razrastejo, da se ne bi preveč namnožile listne uši in ostali škodljivci poskrbijo najezdniki in tenčičarice, ti so hrana za ptiče, ptiči pa plen kun, mačk in drugih plenilcev.Narava sama poskrbi, da se v ekosistemu vzdržuje neko ravnovesje, da potekajo vsi mehanizmi uravnovešeno in se po določenem času sami od sebe ustalijo.

Ptičja krmilnica
Krmilnica na balkonu. Tudi doma narejene krmilnice iz tako rekoč odpadnega materiala, so lahko zanimive.

Zato se potrudimo, da bo v našem vrtu čim bolj pestro. S saditvijo različnih rastlinskih združb bomo privabili v vrt različne, tako majhne, kot malo večje živali, ki nam bodo pomagale pri ekološkem vrtnarjenju. Preko zime pa poskrbimo, da se bodo udobno počutile v našem vrtu tudi v tem letnem času in jim nudimo hrano ter zavetišča pred mrazom in snegom.

Pticam postavimo krmilnice s hrano. Ni jih težko narediti iz odpadnega materiala. Tukaj lahko pustite domišljiji prosto pot.

Kupimo ali sami pripravimo maščobne kroglice s semeni, za kar nam bodo še posebej hvaležne. Maščoba je pozimi za ptice zelo pomembna, saj služi kot vir energije. V goveji loj (lahko uporabimo tudi kokosovo maščobo) pomešamo semena in oreške. Iz mase oblikujemo večje kroglice in jih povežemo v “culo” v luknjast material, ki nudi pticam med kljuvanjem dober oprijem. Uporabimo lahko npr. kose mrežaste vreče za krompir, mrežice v katerih prodajajo čebulo in agrume ali redko pleteno juto. Na vrhu povežemo in obesimo na veje.


Ptičja krmilnica
Drogovi za obešanje perila so idealni za pritrditev krmilnic.

Za zimsko hrano ptic poskrbimo tudi tako, da posadimo okrasno grmičevje, ki tvori v jeseni jagode in jih obdrži preko cele zime. Le te so v vrtu v času, ko je narava odeta v sivino, okras in hkrati hrana pticam. Taki so jerebika, ognjeni trn, razni češmini, panešpljice, brogovite, kosteničevje, dren, bodika, divja trta, tisa.

Koristnih žuželk, pikapolonic, tančičaric, os, divjih čebel, čmrljev, strigalic, muh trepetavk, bogomolk, pajkov, kačjih pastirjev, smo v našem vrtu več kot veseli.

Če bomo v vrtu ponovno začeli uporabljati les, kot material za ograje, kompostnike, opore za rastline, bomo glede skrivališč za pikapolonice, tenčičarice in ostale koristne žuželke naredili že veliko.

Kosovka
Samička kosa se gosti z jagodami ognjenega trna, še preden napoči zima.

Sicer pa v vrt postavimo lična skrivališča za koristne žuželke, ki jih lahko izdelamo tudi sami. Za hotelček za insekte izberemo zaveten prostor, hišica naj bo dvignjena od tal vsaj 1,5 m, vhodi pa obrnjeni proti jugovzhodu. Postavimo ga v bližino rastlin bogatih z nektarjem, saj bomo tako poskrbeli za hrano preko pomladi in poletja. V hotelu za žuželke si bodo poiskale zavetišče muhe trepetavke, ki so dobri opraševalci, njihove ličinke pa uničevalci uši, navadne tenčičarice, katerih ličinke nam pomagajo v boju z ušmi, v slast pa ji gredo tudi jajčeca metuljev,resarji in celo kaparji. Tudi divje čebele in čmrlji, pikapolonice in strigalice bodo veseli lične hišice za prezimovanje.

Strigalicam, ki se hranijo z ušmi, pršicami in jajčeci metuljev, lahko uredimo preprosto prezimovališče kar iz glinenega lončka. Skozi odprtino na dnu lončka napeljemo žico, ki bo služila za pritrditev. Nato vanj nabašemo suho slamo, seno ali mah. Narobe obrnjen lonček obesimo na veje dreves ali jih nataknemo na kole razporejene po vrtu.


Pikapolonice
Hotel za žuželke: v pritličju, kjer so navrtani deli lesa, se bodo ustalile divje čebele in čmrlji, všeč pa so jim tudi votle palčke v tretjem nadstropju. V prvem nadstropju s storži in na podstrešju s kamni si bodo našle dom strigalice in pikapolonice, v tretjem, rdeče obarvanem nadstropju, pa tenčičarice. Votlih vejic bodo vesele pikapolonice.

Iz votlih bambusovih vejic ali navrtanih vej naredimo zimski dom za pikapolonice. Veje med seboj povežemo z vrvjo ali napolnimo z njimi lesen okvir, ter obesimo. Tako ličinke, kot odrasle živali uničujejo uši, pršice, kaparje ter jajčeca in ličinke drugih žuželk.

V jeseni pod grmičevjem ne odstranjujmo odpadlega listja. Raje naredimo iz listja in vejic manjše kupe, kjer si bo jež preko zime poiskal varno zatočišče pred mrazom. Ta živalca ni samo ljubka, temveč v vrtu tudi zelo koristna, saj se hrani s polži, bramorji, gosenicami, ogrci, mišmi. Tudi rovka, ki se hrani s polži in škodljivimi žuželkami, bo vesela takšnih kupov listja.

Pomagajmo živalim preživeti zimo in naslednjo sezono bo naš vrt z njihovo pomočjo bolj zdrav in lepši.

VEČ VSEBIN: