Zimske juhe za mrzle dni

Raznolikost juh je res velika in spet pridobivajo na priljubljenosti, saj so nova spoznanja o zdravi prehrani navdihnila številne. Juha je odlična izbira za hladnejše dni v letu. Ne samo, da so zdrave, tudi priprava je preprosta, okus pa božanski. Recepti so količinsko dovolj za 4 obroke.


Zimska juha

Juha z repo in fižolom

Potrebujemo: 

  • 250 g kisle repe,
  • 150 g fižola iz konzerve,
  • 250 g prekajene šunke,
  • 200 g olupljenega in narezanega krompirja v kosih,
  • 1 čebula,
  • 1 strok česna,
  • lovor, poper sol.

Priprava: 

Repo in krompir s šunko posebej skuhamo in naknadno zmešamo skupaj s fižolom. Posebej popečemo čebulo in česen ter dodamo juhi in vse skupaj kuhamo še 15 minut.


Piščančja juha

Potrebujemo:

  • 500 g piščančjega fileja,
  • 100 g koruze,
  • 2 stroka česna,
  • 20 g koruznega zdroba,
  • 40 g kokosovega masla,
  • čebula,
  • pet žlic paradižnikove mezge,
  • poper, lovor, sol, peteršilj, drobnjak.

Priprava:

Na maslu prepražimo čebulo ter piščančji file in dodamo koruzo, mezgo in česen. Zalijemo z 8 dl tekočine, začinimo z vsemi začimbami razen soljo in poprom ter kuhamo do vretja. Počasi vmešamo koruzni zdrob in kuhamo še 10 minut. Po potrebi dolijemo še malo vode in na koncu solimo ter popramo.

Lososova juha

Potrebujemo:


  • 400 g pora,
  • 5 žlic paradižnikove mezge,
  • 100 ml belega vina,
  • 4 rezine dimljenega lososa,
  • 20 g kokosovega masla,
  • 1 korenček,
  • Sol, poper, peteršilj.

Priprava:

Na maslu prepražimo korenček in dodamo paradižnikovo mezgo. Pražimo dokler tekočina ne izhlapi. Dodamo por in česen in pražimo še 10 minut. Dodamo vse začimbe in zalijemo z 8dl tekočine. Kuhamo 15 minut. Postrežemo tako, da na vsak krožnik dodamo še rezino lososa. Dober tek!

SHARE
Lina Zalaznik
Novinarka in avtorica z ljubeznijo do branja knjig, svojih bližnjih, morja, smeha ter lepe narave.