Zimska šabesa

Če imamo suha bezgova socvetja, lahko šabeso pripravimo kadarkoli, pa čeprav sredi zime. Aroma fermentiranega napoja bo sicer drugačna, ker se tudi aroma suhih bezgovih cvetov razlikuje od arome svežih, a učinek je isti: šabesa poživlja presnovo, deluje splošno čistilno in razstrupljevalno.


Šabesa

Za pripravo šabese je najprimernejši večji steklen kozarec, ki meri vsaj tri do štiri litre. Za vsak liter prostornine potrebujemo 8 dl vode, 2 do 3 bezgova socvetja, zvrhano žlico medu in 1 dl kisa. V kozarec vlijemo polovico vode in v njej raztopimo med. Prilijemo preostanek vode in kis ter dodamo bezgova socvetja. Po želji lahko dodamo še limonin sok, dovolj bo sok ene limone na liter tekočine. Zavežemo s krpo in pustimo 4 do 5 dni na sobni temperaturi, na primer v mirnem kotu na kuhinjskem pultu. Nato odlijemo tekočino, jo napolnimo v steklenice ali plastenke z okrepljenim dnom. Zapremo in pustimo vsaj dan do dva na podobni temperaturi kot prej ali tri do štiri na hladnem, na primer v kleti. Po tem času se pijača zaradi fermentacije in nastajajočega ogljikovega dioksida ob odprtju steklenice zapeni. Dalj časa in bolj na toplem ko stoji, bolj burno se oglasi ob odprtju.

Preberite si tudi recept za bezgov sirup >

Poskusite tudi: Zeliščni punč z bezgovim vinom

Ker panč v hindi jeziku pomeni pet, ne preseneča, da je v punču pet sestavin: po navadi so to močan črni čaj, pomarančni ali drug sok, vino, sladkor in še malo žganice. Lahko ga pripravimo tudi takole: dva velika ščepa robidovih listov poparimo s pol litra vode, pustimo 10 minut in precedimo. Prilijemo 2 dl bezgovega vina, 2 dl pomarančnega soka in po želji šilce žganja. Osladimo z medom in pijemo toplo.


VEČ VSEBIN: