Zgaga: Naravne rešitve za vse, ki imate pogosto težave

Večina ljudi se vsaj enkrat v življenju sooči z zgago. Zgaga je zelo neprijeten, pekoč občutek v žlički oziroma tik za prsnico, ki se pogosto širi proti grlu. V večini primerov sicer ne gre za posebno bolezen, ampak zgolj za občasne težave in moteče simptome. V osnovi je zgaga posledica vračanja želodčne kisline v požiralnik, kar povzroči pekoč občutek. Izbirate lahko sicer med različnimi zdravili brez recepta, namenjenimi blaženju zgage, vendar pa se zdi v primeru zgolj občasnih težav precej bolj smiselno, da najprej preizkusite naravne rešitve za zgago, ki so lahko izjemno učinkovite.


Zgaga - refluks

Soda bikarbona

Soda bikarbona je alkalna oziroma bazična snov, saj je njen pH višji od 7. Tako lahko pomaga nevtralizirati želodčno kislino. Potrebovali boste žličko sode bikarbone in kozarec vode. Sodo raztopite v vodi in nato mešanico popijte. Po potrebi lahko postopek ponovite, vendar se odsvetuje, da v enem dnevu zaužijete več kot tri žličke sode bikarbone. Prav tako pazite, da te metode ne uporabljate več kot en teden, saj lahko sicer pride do nezaželenih stranskih učinkov.

Sok aloe vere

Aloe vera je rastlina, ki lahko ublaži opekline, zelo koristna pa je tudi pri težavah z zgago, saj deluje protivnetno oziroma pomaga ublažiti vnetja v telesu. Kozarec soka aloe vera bo umiril razdraženost v želodcu in požiralniku. Priporočljivo je, da približno deciliter soka popijete pred obrokom. Pri tem imejte v mislih, da lahko aloe vera deluje tudi kot blago odvajalo, zato ne pretiravajte s količino.

Žvečilni gumi

Žvečenje žvečilnega gumija po obroku, ki naj traja vsaj pol ure, lahko ublaži simptome kronične refluksne bolezni. Podobne učinke pa lahko pričakujete tudi v primeru občasnih težav z zgago. Razlog se skriva v povečanem izločanju sline, ki ga spodbudi žvečenje. Nakopičena želodčna kislina se tako hitreje odstrani, kar prinese olajšanje. Pazite le, da boste uporabili žvečilni gumi, ki ne vsebuje sladkorja.


Zgaga in jabolčni kis?

Morda se vam bo zdela na prvi pogled ta rešitev za zgago precej nelogična, a v resnici je lahko zelo učinkovita. Čeprav je zgaga posledica vračanja želodčne kisline, vam lahko pri težavi pomaga prav jabolčni kis. Nezadostne količine kisline v želodcu lahko namreč povzročijo sprostitev mišic zapiralk, zaradi česar se želodčna kislina izlije v požiralnik. Če imate občutek, da bi bila lahko to težava tudi v vašem primeru, poskusite popiti žlico jabolčnega kisa, zmešanega z dvema decilitroma vode – najbolje tik pred obrokom, lahko pa tudi pred spanjem. V primeru poslabšanja težav prekinite z uživanjem jabolčnega kisa.

Ingverjev čaj

Ingver vam lahko pomaga pri lajšanju mnogih želodčnih težav, zelo učinkovit pa je tudi v primeru zgage. Približno 20 minut pred vsakim obrokom popijte skodelico sveže pripravljenega ingverjevega čaja, kar bo umirilo vaš želodec in poskrbelo za uravnavanje pH-vrednosti.

Mandlji

Po vsakem obroku zaužijte 3 do 4 mandlje, po možnosti ekološko pridelane, in vaše težave z zgago bodo zagotovo že kmalu stvar preteklosti. Mandlji namreč vplivajo na nevtralizacijo tekočin v vašem želodcu, zato so lahko zelo učinkovita preventiva proti zgagi, z njimi pa si lahko pomagate tudi takrat, ko že občutite simptome.

VEČ VSEBIN: