Vedno bolj učinkovito zdravljenje hepatitisa

V minulem tednu smo obeležili svetovni dan hepatitisa. Zdravniki so pozvali k testiranju vse, ki menijo, da imajo kakršne koli dejavnike tveganja za okužbo s tem virusom. Predvsem zdravljenje hepatitisa C v zadnjem času daje zelo spodbudne rezultate, so pojasnili na ljubljanski infekcijski kliniki.


Hepatitis je vnetje jeter, do katerega pride zaradi okužbe z virusom hepatitisa. Najpogostejši so virusi hepatitisa A, B, C, D in E, ki se razlikujejo glede na način prenosa. Bolezen prizadene jetra, posledica te okvare pa so lahko resni zapleti, kot sta ciroza ali rak jeter.

Hepatitis

Kako se virusi hepatitisa razlikujejo med seboj?

S hepatitisom A se ljudje najpogosteje okužijo v slabih higienskih razmerah. Okužba ni kronična. Okužba s hepatitisom B se prenaša z nezaščitenimi spolnimi odnosi, vbodi z ostrimi predmeti, na katerih je okužena kri (npr. pri izmenjavi pribora za injiciranje drog). Okužba se lahko prenaša z matere na otroka in je lahko kronična. Tudi okužba s hepatitisom C je lahko kronična in se prenaša s krvjo. Hepatitis D za svoj razvoj potrebuje predhodno okužbo s hepatitisom B. Tudi ta vrsta hepatitisa se prenaša s spolnim stikom ali s stikom s kontaminirano krvjo (npr. ob transfuziji) ali njenih derivatov. Iz te okužbe se lahko razvije akutno stanje, ki je včasih v hudi obliki, ali preide v kronični hepatitis ali cirozo jeter. Virus hepatitisa E je podoben virusu hepatitisa A. Človek ga zaužije z vodo, hrano ali preko umazanih rok.

Cepljenje proti hepatitisu

Pred potovanjem v endemična območja na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) svetujejo cepljenje za preprečevanje hepatitisa A. Hepatitis B v Sloveniji že od leta 1998 preprečujemo s cepljenjem predšolskih otrok. Obstaja tudi kombinirano cepivo proti hepatitisoma A in B. Prav po zaslugi cepljenja število obolelih za hepatitisom B v Evropi upada. Ker pa cepiva, s katerim bi preprečili okužbo s hepatitisom C, ni, v svetu narašča število okuženih s to vrsto hepatitisa. Zdravniki zato poudarjajo pomen pravočasnega odkrivanja okužbe in zdravljenja bolezni, saj lahko ta v nasprotnem primeru preide v cirozo jeter ali raka jeter. Letno naj bi zaradi hepatitisa C samo v Evropi umrlo 90.000 ljudi, število smrti v svetu pa strmo narašča. V svetu je po ocenah infektologov samo s hepatitisoma B in C okužene več kot pol milijarde populacije.


Zelo učinkovito zdravljenje hepatitisa C

Z letošnjim letom so na voljo nova zdravila za zdravljenje hepatitisa C, ki omogočajo kar 95-odstotno ozdravitev. Zdravila, ki so trenutno na voljo, so učinkovita in zelo uspešna, pojasnjujejo strokovnjaki. Zdravljenje je kratkotrajno in bolniku prijazno – vzeti je treba samo eno tableto dnevno. Stara zdravila so imela stranske učinke, ki jih pri novih več ni. Prav zato infektologi pozivajo vse, ki sumijo, da bi se kadarkoli v preteklosti lahko okužili s hepatitisom C, naj se testirajo. V nasprotju z drugimi hepatitisi je hepatitis C namreč bolezen, ki dolga leta »spi« in poteka brez očitnih simptomov.

Na okužbo s hepatitisoma B in C se lahko brezplačno in anonimno testirate tudi na infekcijski kliniki v Ljubljani, in sicer vsak ponedeljek od 12.00 do 14.00. Za testiranje ne potrebujete kartice zdravstvenega zavarovanja ali napotnice osebnega zdravnika.

VEČ VSEBIN: