Zdravje v brusnicah

Si kdaj privoščite pest brusnic? Nekateri jih zaradi številnih koristnih učinkov na zdravje imenujejo kar supersadež. Z brusnicami namreč zaužijemo veliko količino antioksidantov, ki delujejo proti prostim radikalom, ki povzročajo staranje. Brusnice vsebujejo tudi številne snovi, ki delujejo na patogene organizme in preprečujejo vnetja sečil.


Brusnice uspevajo predvsem, kjer so tla kisla in podnebje hladnejše. Industrijsko jih pridelujejo predvsem v severni Ameriki in Kanadi. S številnimi študijami je bilo dokazano, da brusnice zaradi vsebnosti antioksidantov delujejo pomlajevalno, ugodno pa naj bi delovale tudi na kognitivne sposobnosti in celo upočasnjevale razvoj Alzheimerjeve in Parkinsonove bolezni.

brusnice

Kaj vsebujejo?

V svežih brusnicah najdemo veliko fitokemikalij, polifenola in ostalih antioksidantov, ki preprečujejo infekcijske bolezni. V svežih brusnicah in njihovem soku se skrivajo tudi velike količine vitamina C.

Že od nekdaj jih uporabljajo v medicini

Že severnoameriški Indijanci so z brusnicami zdravili težave z mehurjem in ledvicami. Tudi prvi evropski prišleki, ki so se naselili v Ameriki, so kmalu spoznali zdravilno moč brusnic in te jagode uporabljali pri lajšanju želodčnih tegob, izgubi apetita, slabokrvnosti in takrat zelo pogostem skorbutu, bolezni, ki nastane zaradi pomanjkanja vitamina C. Z njimi so zdravili tudi težave z želodčnimi čiri, ledvičnimi kamni in dlesnimi.


Ugodno vplivajo na srčno-žilni sistem

Za brusnice je dokazano, da zdravijo aterosklerozo in zmanjšujejo možnost infarkta. Ti sadeži namreč zelo blagodejno vplivajo na žile, srce in kri – nižajo nivo holesterola, znižujejo krvni tlak, manjšajo poškodbe celičnih sten ožilja, preprečujejo poapnenje žil …

Delujejo proti vnetjem sečil

V moderni medicini jih najbolj uporabljajo pri zdravljenju vnetij sečil, ki so posledica bakterije E. coli. Študije so namreč pokazale, da aktivne učinkovine v teh jagodah preprečujejo oprijemanje bakterij na stene sečil. Naj dodamo, da te dragocene snovi v brusnicah delujejo le na patogene mikroorganizme, ne pa na telesu koristne mikroorganizme. Z uživanjem brusničnega soka bo učinek na sečila še večji.

Z brusnicami tudi proti raku?

Znanstveniki so opazili, da že majhne količine ekstrakta brusnic zelo učinkovito preprečujejo rast malignih celic. Brusnični sok naj bi vplival predvsem na rakave celice na dojki in prostati.

Več o brusnicah in nekaj receptov boste našli tukaj: http://www.bodieko.si/brusnice


VEČ VSEBIN: