Zdravilni in pomirjevalni učinki črnega bezga

Ne vem, če veste, da je črni bezeg, ki nam včasih hoče po sili rasti v živi meji ali kje drugje na vrtu, rastlina, katere vsi deli so v zdravilstvu uporabni. Bezeg nam lahko pomeni hrano, zdravilo in nam odganja tudi zle duhove, kakor so menili nekoč. Nikoli pa ga ne smemo uživati surovega!


Rastlina, ki raste ob starih plotih, zapuščenih starih hišah, na robovih gozdnih jas

Črni bezeg (Sambucus nigra) je rastlina, katere vsi deli so uporabni v zdravilstvu. Prijajo mu tla z veliko dušika. Zraste v grm ali pa se oblikuje v manjše drevo, ki ga spomladi krasijo omamno dišeči beli cvetovi, jeseni pa nas razveseljuje s črnimi, drobnimi jagodami, polnimi zdravilnih sestavin.
Cveteti prične v juniju, jagode ne dozorijo vse naenkrat, ampak postopoma v septembru. Nabiramo le zrele plodove.
Že od nekdaj so verjeli, da ob domači hiši prinaša srečo in odganja zle duhove. Tudi če ne verjamete v vraže, ga ob hiši ni pametno posekati, saj imamo zdravilno cvetje, jagode, listje, lubje in korenine VSE na dosegu roke čez celo leto.

Vsi deli rastlin so zdravilni, uporabni, a surovi neužitni

Spomladi, predvsem aprila in maja že pričnemo z nabiranjem mladih listov in poganjkov, iz katerih lahko pripravimo bezgovo kašo, s katero si pomagamo pri opeklinah in hemoroidih.

 • Cvetje je priporočljivo nabirati le ob sončnem vremenu!
 • Notranjo plast lubja se nabira od februarja do konca novembra.
 • Septembra pa pridejo na vrsto težko pričakovane samo zrele jagode!

Črni bezeg

Bezgovi listi in mladi poganjki

Spomladi vsebujejo precej kalijevega nitrata, saharoze, zdravilno snov sambucin in še vrsto drugih učinkovitih zdravilnih snovi. Te snovi spodbujajo delovanje znojnic, pospešujejo izločanje seča in nam s tem pomagajo pri odvajanju strupenih snovi iz telesa. Pri težavah, kjer se pridruži tudi zmanjšano delovanje ledvic, se zelo priporoča pitje tega čaja. V listih je celo snov, ki ugodno vpliva na količino sladkorja v krvi, tako da si s pitjem čaja iz bezgovih listov pomagamo tudi pri zdravljenju sladkorne bolezni.


Junija na naših sprehodih lahko vonjamo omamno dišeče belo cvetje

Vsebuje saponine, eterična olja ter vzpodbuja delovanje znojnic. Čaj iz cvetja vsebuje snovi, ki pospešujejo potenje in se zato z velikim uspehom uporablja pri zdravljenju bronhitisa, kašlja, oslovskega kašlja, pomaga tudi pri prehladnih obolenjih.
Priporoča se čajni napitek kot poparek 2–4 grame cvetov 3-krat na dan.

Dišeči cvetovi so pri roki, le nabrati jih je treba za pripravo osvežilnega bezgovega soka

Potrebujete:

 • 40 bezgovih cvetov
 • 2 limoni
 • 50 gramov citronske kisline
 • 1 kilogram sladkorja in košček ingverja.

Priprava:

 1. Limoni operite, dobro skrtačite v vroči vodi ali kupite bio limoni.
 2. Narežite ju na tanke rezine. Cvetovom odrežite debela stebla.
 3. V posodi zmešajte bezgove cvetove, limono, ingver, citronsko kislino in 2 litra vode ter pustite stati 24 ur, nato precedite skozi krpo, primešajte sladkor in zavrite.
 4. Vroč sok nalijte v čiste steklenice in dobro zaprite. Za pitje si ga razredčite z mrzlo vodo.

Bezgove jagode

Zakladnica zdravilnih učinkovin v temno vijoličnih drobnih jagodah

V zrelih jagodah se nahajajo različne kisline, med katerimi sta najpomembnejši jabolčna in baldrijanova, grenčine, nekatera eterična olja in sladkor. Seveda pa ne manjka železa in vitaminov: A, B, B1, B2, C, E in v zadnjem času so odkrili še J vitamin.
Vitamin B1 oz. tiamin je hrana za naše živce, saj preprečuje utrujenost, razdražljivost, nezbranost, kar se zelo rado pojavlja pri naši šolski mladini. Kako priporočljiva bi bila za njih bezgova marmelada!


Če se spomnite še iz šolskih klopi, je kot posledica pomanjkanja tiamina bolezen beriberi, ki prizadene živčevje in srce. Vitamin J, ki smo ga že omenili kot novost, je izrednega pomena za osebe, ki imajo pljučno jetiko.

Uporaba bezga v kuhinji

 • Bezgovo vino: Pripravimo ga iz zrelih bezgovih jagod.
 • Šampanjec: Uporabimo bezgove cvetove, sladkor, limone, beli kis in vodo.
 • Bezgov kis ali pa sirup: Pripravimo ga iz bezgovih cvetov.

V kuhinji si za sladico pripravimo ocvrte cvetove

To je recept naših babic, ki ne bo nikoli utonil v pozabo.

 1. Pripravimo si maso iz moke, sladkorja, soli, mleka, olja in jajc.
 2. Cvetove operemo pod mlačno vodo in osušimo. Vsak cvet posebej pomočimo v maso ter spečemo na dobrem, vročem olju.
 3. Ocvrte bezgove cvetove lahko posujemo s cimetom ali sladkorjem v prahu ter še vroče postrežemo.

Iz bezgovih jagod pa si lahko naredimo tudi bezgovo marmelado, ki nam povrne iztrošeno energijo!


Bezgov sirup iz bezgovih jagod

Potrebujete:

 • 4 l vode
 • 4 kg sladkorja
 • 60 dag bezgovih jagod (lahko tudi več)
 • 6 paketov citronke

Priprava:
Bezgove jagode najprej operemo, malo zmečkamo in namočimo v 4 litrih vode. Pustimo stati 24 ur. Naslednji dan vsebino precedimo ter 30–60 minut kuhamo skupaj s sladkorjem. Gostota sirupa je odvisna od dolžine kuhanja. Ohlajenemu sirupu dodamo citronko, vse skupaj dobro premešamo ter nalijemo v skrbno očiščene steklenice in postavimo na temno mesto.

Imate morda težave z iztrebljanjem? Pripravite si »bezgovo čežano«

Skuhane zrele jagode v vodi skozi sito pretlačite in kuhajte skupaj z jabolčnimi rezinami. Dobili boste juhi podobno jed, ki ji dodate še malo sladkorja. Uživate jo lahko toplo ali hladno.
Bezgovo čežano uživamo predvsem takrat, kadar imamo vnetje črevesja ali črevesne krče in ne smemo jemati močnejših odvajal. Zelo učinkovita je uporaba pri majhnih otrocih. Čežana ima zelo prijetno aromo in okus, kar imajo naši otroci radi.

Spomladi v boju z visoko temperaturo

Pripravimo si poparek bezgovih cvetov, ki spodbuja potenje.

Uporaba bezga v kozmetiki

Bezgovi cvetovi se lahko uporabljajo v čajih, mazilih in losjonih. Voda iz njih ohranja kožo belo, mehko in jo očisti aken. Če bezgove cvetove dodamo v kopel, bo tudi to zmehčalo našo kožo in telo osvežilo. Bezgovi cvetovi pomagajo pri razpokanih rokah in so sestavine nekaterih krem za obraz.

Tonik za občutljivo kožo

Iz bezgovih cvetov, ki jih naberite s polno energije v sončnem popoldnevu, si lahko sami pripravite tonik, ki je primeren za občutljivo kožo. S približno 4 dl vrele vode prelijte 25 gramov bezgovih cvetov in posodo zaprite. Ohlajen tonik precedite, prelijte v čisto steklenico in shranite v hladilniku. Bezgov tonik kožo očisti, osveži in pomirja.

Na kaj vas moramo opozoriti na koncu !

 • Bezga ne smejo uživati nosečnice, matere, ki dojijo, ker lahko vsebuje škodljive alkaloide, ki škodujejo plodu.
 • Ne uživajmo surovih jagod, ker z njimi lahko izzovemo slabost, bruhanje in drisko.
 • Bezgovih zdravilnih delov nikoli ne uživajmo surovih, uživajmo jih le v obliki čajev, sirupov, sokov, čežane, marmelad itd.
 • Z uživanjem bezga krepimo obrambne sposobnosti našega organizma in tako skrbimo tudi za splošno boljše počutje.

VEČ VSEBIN: