Zdravilne skrivnosti cimeta

Cimet je priljubljena začimba, ki jo pogosto dodajamo jabolčnemu pecivu, kavi ali vroči čokoladi. Zakaj ga ne bi uporabljali še pogosteje? Obstaja namreč kar nekaj razlogov, ki govorijo v prid pogostejši uporabi cimeta, ki je poln kalcija, vlakinin, železa, flavanolov, mangana in drugih zelo močnih antioksidantov.


Cimet izboljšuje delovanje možganov

Dokazano je, da že vohanje cimeta spodbuja kognitivne procese, njegovo redno uživanje pa izboljšuje delovanje možganov. Cimet izboljšuje spomin, koncentracijo in pozornost ter zmanjšuje tveganje za nastanek Alzheimerjeve bolezni. Ža majhna količina zaužitega cimeta na dan pomaga pri odpravljanju razdraženosti, depresije, pa tudi glavobolov. Če boste svoji jutranji kavi ali smoothiju dodali ščepec cimeta (resnično so dovolj že majhne količine!), boste poželi vse zdravilne koristi te aromatične začimbe.

Cimet

Dober je za srce

Na univerzi Penn State v Pensilvaniji so naredili razsikavo, ki je pokazala, da redno uživanje cimeta (in tudi kurkume) pomaga pri zmanjševanju negativnih posledic, ki jih telesu povzroča uživanje mastne hrane – tu govorimo predvsem o povečanem tveganju za nastanek srčno-žilnih bolezni. Seveda je bolje, da se mastni hrani povsem izognemo, a če ne gre drugače, lahko v prehrano vpeljemo več cimeta oz. kurkume.

Pomaga pri hujšanju, lajša PMS

Ob uravnoteženi prehrani in redni telesni vadbi bo uživanje cimeta dodalo piko na i tudi vaši dieti. Cimet namreč spodbuja delovanje metabolizma in uravnava raven krvnega sladkorja. Če želite rezultate, dodajte ščepec cimeta ovseni kaši, jogurtu ali drugemu nizkokaloričnemu obroku. Seveda se kilogrami ne bodo stopili čez noč, vendar se vztrajnost izplača.


Ker je v cimetu veliko magnezija, ki uravnava nihanja razpoloženja in blaži krče, je ta začimba idealna tudi za lajšanje predmenstrualnega sindoma (PMS). V cimetu se med drugim nahajajo tudi cinamaldehidi, ki pozitivno vplivajo na uravnoteženje naših hormonov. Za večji učinek dodajte cimet živilom, ki so že tako ugodna za lajšanje PMS (npr. banana, črna čokolada, oreščki, avokado, mandljevo mleko, jogurt …).

Cimet je zdrav za črevesje in preprečuje raka

Cimet pomaga pri preprečevanju prebavnih motenj, sindroma razdražljivega črevesa, kislinskega refluksa in driske. Dodajanje cimeta v prehrano (uporabite ga lahko npr. v zelenjavni, lečni juhi …) bo pripomoglo tudi k lajšanju posledic kroničnih obolenj, kot je npr. artritis. Poleg naštetega, uživanje cimeta dokazano preprečuje tudi rast in širjenje rakavih celic.

Odličen je za dlesni, zobe in kožo

Cimet je ena najbolj priljubljenih sestavin v ustnih vodicah in žvečilnih gumijih, saj ima antibakterijske lastnosti, s katerimi dobro deluje na dlesni in zobe, izboljšuje pa tudi ustni dah.  Ker deluje antibakterijsko, ugodno vpliva celo na kožo – pomaga pri odpravljanju aken, rdečice in srbenja. In še zadnja skrivnost cimeta: ker povzroča naravno toploto, ga lahko s pridom uporabite pri masaži tistega dela telesa, ki vas boli.

Več o cimetu boste našli tukaj >>


VEČ VSEBIN: