Zdravilna zelišča in začimbe, ki jih morate imeti doma

Zelišča in začimbe niso zgolj najbolj preprost in naraven način, da izboljšate okus jedem, ampak tudi izjemno blagodejno delujejo na vaše telo. So pogostokrat spregledano orožje za boj proti kroničnim boleznim in krepijo imunski sistem. Večina jih deluje protivnetno, bogate pa so z antioksidanti, ki lovijo proste radikale v telesu.


Začimbe v kuhinji

Peteršilj

Peteršilj poleg tega, da poskrbi za svež zadah, čisti in pomladi celotno telo. Vsebuje tudi visoko raven klorofila, ki preprečuje rast bakterij in pomaga zniževati krvni sladkor.

Rožmarin

Rožmarin povezujejo z izboljšanjem spomina in delovanja možganov, saj vsebuje snovi, ki ščitijo pomembne živčne prenašalce. Rožmarin uporabljajo tudi za lajšanje artritisa, pomiritev ter lajšanje prebavnih težav.

Žajbelj

Žajbelj vam bo zagotovo priporočila vsaka babica, saj je učinkovito zdravilo proti vnetjem in vsebuje veliko antioksidantov. Najbolj pogosto ga uporabljamo za odpravljanje bolečega grla in za izpiranje ustne votline. Priljubljen je tudi kot začimba v kulinariki, dodajate ga lahko v omake ali pa si iz njega pripravite okusne namaze. Žajbelj se uporablja tudi v ajurvedi kot zelišče z močnim antibakterijskim učinkom.


Timijan

Tudi timijan ima protivnetne, antioksidantne in antiseptične lastnosti. Timijan lajša prebavne težave in blaži krče. Pomagal naj bi tudi lajšati simptome astme in vnetje grla.

Origano

Origano je ena izmed začimb, ki vsebuje največ antioksidantov, vseboval naj bi kar štirikrat več antioksidantov kot borovnice. Origano ima tudi karvakol, ki ima antibakterijske lastnosti, deluje proti glivicam in parazitom v telesu.

Cimet

Cimet je znan po tem, da pomaga pri zniževanju krvnega sladkorja in tlaka in znižuje slab holesterol. Pospešuje tudi presnovo glukoze.

VEČ VSEBIN: