Najbolj zdravi oreščki

Nobena skrivnost ni, da so oreščki izjemno zdrav del prehrane. Slovijo namreč po svoji ugodni maščobni sestavi, so pa tudi odličen vir vlaknin, beljakovin ter nekaterih vitaminov in mineralov. Uživanje oreščkov je zelo koristno tudi za zdravje, varujejo namreč skoraj vse organe – od srca do možganov. Pa so vsi oreščki enako zdravi?


Oreščki so zdrav prigrizek

Glede na maščobe, ki oreščke sestavljajo, se ti med seboj lahko precej razlikujejo. Lahko namreč vsebujejo omega-3 in omega-6 maščobne kisline, pa tudi nenasičene in nasičene maščobne kisline.

Kar se tiče prehranske sestave, nekatere nekoliko bolj eksotične vrste oreščkov niti niso tako zelo posebne, piše Inštitut za nutricionistiko. Po vsebnosti omega-3 maščobnih kislin pravzaprav najbolj izstopa domači oreh, ki ima v primerjavi z drugimi oreščki tudi do tisočkrat višje vsebnosti omenjenih zdravju izjemno koristnih maščob. Po svoji sestavi je, zahvaljujoč vsebnosti nenasičenih maščobnih kislin, ugodna tudi makadamija.

Kljub vsemu pa večina oreščkov slovi po svojih številnih koristnih učinkih na zdravje. Uživanje oreščkov telo varuje pred škodljivimi učinki, ki nastanejo kot odgovor na stres. Oreški prispevajo tudi k zdravju srca, zmanjšujejo nivo holesterola in vzdržujejo vitalnost možganov. Nekatere študije v ospredje postavljajo tudi koristi posameznih oreščkov – pistacije naj bi tako nudile zaščito pred rakom pljuč, brazilski oreščki pa pred rakom prostate.


VEČ VSEBIN: