Zaščitite se pred poletnimi nevarnostmi

Tako kot vsi letni časi ima tudi poletje svoje prednosti in slabosti. Poleti obstaja več nevarnosti za človekovo zdravje, ki pa se jim s primernimi ukrepi lahko izognemo ali jih vsaj omilimo. Pri tem ne gre le za vročino, temveč tudi za na primer nevarne živali, ki poleti prilezejo na plan, in vodo, v kateri se kopate.


klimatska naprava

Klimatske naprave

So praktična rešitev v primeru visokih temperatur, zato jih lahko srečamo resnično vsepovsod: v stanovanjih, avtomobilih, pisarnah, trgovinah … Na žalost pa te naprave vsem ne odgovarjajo, saj občutljivejši tožijo nad težavami z grlom, glavobolom in drugimi tegobami. Dokazano je, da klimatske naprave sušijo zrak in s tem lahko povzročijo zdravstvene težave, ob tem pa negativno vplivajo tudi na okolje. Svoj dom poskušajte hladiti na naraven način, zdravje vam bo hvaležno.

Nevarnost v vodi

Ob dvigu temperatur več časa preživimo v vodi, pa naj bo to morje, bazen ali naravna kopališča ob rekah in jezerih. Osvežitev seveda prija marsikomu, na žalost pa se v vodi skriva tudi nekaj pasti: vsako leto zaradi utopitev umre na tisoče ljudi, zato nikoli ne plavajte sami, sploh, če vode ne poznate. Še posebej pa bodite pazljivi pri otrocih, tako da jih ob vodah nikoli ne spustite izpred oči.

Nevarnost na cesti

Zaradi vremenskih razmer pozimi v glavnem vozimo previdneje kot poleti. Ko je cesta suha, pa lahko hitro precenimo svoje sposobnosti, lastnosti avtomobila in razmere na cestišču. Najdejo se tudi takšni, ki v želji po adrenalinu pritisnejo na plin, posledice pa so lahko usodne. Prehitra vožnja je lahko smrtno nevarna za voznika in preostale udeležence v prometu, zato za volan vedno sedite zbrani, naspani in previdni.


Strupene živali

V toplejšem delu leta se število nevarnih živali poveča. Še posebej bodite previdni, če na primer radi hodite bosi, saj se v travi lahko skriva marsikaj. Če živite v mestu, boste strupenih živali morda srečali manj, lahko pa se zgodi, da se kakšna celo naseli v vašem domu. Insektov in drugih majhnih živalic se skušajte znebiti na naraven način in brez večje panike, saj načeloma niso napadalne.

Dehidracija

Poletje je še posebej nevarno za povečano izgubo telesnih tekočin, seveda pa to še ne pomeni, da morate biti na to pozorni le poleti. Za telo je najpomembnejša voda, ki je spijte vsaj osem kozarcev na dan, dodajte pa ji še živila, ki so bogata z vodo. Pijte in jejte pogosto, vendar po malem, tako da bo telo vodo vpijalo postopoma in si zagotovilo ravnovesje ter preprečilo dehidracijo.

Vremenske nevšečnosti

Narava je res nekaj veličastnega, ampak človek je nikoli ne bo mogel (in je tudi ne bi smel) ukrotiti. Ekstremni vremenski pojavi se zaradi globalnega segrevanja ozračja pojavljajo vse pogosteje, a nas kljub temu vsakič znova presenetijo. Poleti lahko pričakujemo povečano število neviht, strele, točo, poplave, sušo in druge nevšečnosti, ki se jim skušamo kar najbolje prilagoditi.

Vročina

Poletna vročina je pravi izziv za telo in dušo, zato je ne podcenjujte. Človeško telo uravnava svojo temperaturo in se lahko prilagaja razmeram, ampak dolgotrajne visoke temperature lahko vodijo v resne zdravstvene težave, kot sta na primer vročinski udar ali kap. Če veliko časa preživite na soncu, ste podvrženi tudi izčrpanosti, zato poslušajte svoje telo in se, ko se začnete počutiti slabo, umaknite na hladno.


VEČ VSEBIN: