Zaščita balkonskih rastlin

Letos smo imeli res lepo in dolgo jesen, zato je na balkonih in okenskih policah še marsikje videti pelargonije in ostale balkonske rastline. Vendar nas naslednji teden čaka občutna ohladitev. Temperature se bodo spustile pod nič stopinj Celzija in skrajni čas je, da poskrbimo za balkonske rastline ter jih primerno zaščitimo pred mrazom.


Zaščita rastlin
Pelargonije prezimimo na hladnem in svetlem stopnišču. Bršljanke porežemo, conalke pa prezimimo neobrezane.

Balkonske rastline

Ko nastopi daljše obdobje nizkih temperatur, rastline očistimo, večino (razen pokončnih pelargonij) porežemo in jih prestavimo v notranje prostore.
Pri prezimovanju je pomembno, da upoštevamo toplotne zahteve posameznih rastlin in njihovo potrebo po svetlobi. Večini zadostuje temperatura okoli 10ºC, nekatere pa potrebujejo vsaj 15 ali celo 20ºC (razpredelnica spodaj).

tabela1

Najprimernejši prostor za prezimovanje rastlin so neogrevane sobe, svetli hodniki in stopnišča, ter garaže in kleti z okni.
Rastline v času počivanja ne gnojimo in le redko zalivamo. Enkrat mesečno bo dovolj, če zalijemo tiste rastline, ki prezimujejo na hladnem. Tiste, ki potrebujejo toplejše prezimovališče zalivamo pogosteje, vendar se mora substrat med posameznimi zalivanji povsem osušiti.
Med prezimovanjem sproti odstranjujemo uvele dele rastlin in smo pozorni na bolezni.  Pri prevlažnem in prehladnem prezimovališču se pogosto pojavi siva plesen. Tudi škodljivci se lahko naselijo na rastlinah, še posebej rastlinjakov ščitkar in uši. Ob toplih dnevih prezimovališče zračimo.

Posebnost sta diascija in novogvinejska vodenka. Diascija prenese nizke temperature, nezaščitena tudi do -5ºC. Zaščitena s smrečjem bo zimo preživela zunaj. Novogvinejskim vodenkam zagotovimo svetel in topel prostor s temperaturo od 18-20ºC in bodo cvetele tudi čez zimo.
Nekaterih rastlin pa vseeno ni vredno prezimovati. To velja za surfinije in milijon zvončkov, ker so močno nagnjeni k virusnim obolenjem. Tudi brahikome in modrega čudeža ne prezimujemo, saj lepše cvetijo mlajše, nove rastline.


Zaščita balkonskih rastlin
Kosteničevje in sivka prezimita na balkonu, če korenine zaščitimo pred mrazom. Lonce smo ovili v juto, ki deluje zelo dekorativno, prostor med loncem in juto pa napolnili s časopisnim papirjem.

Eksotične rastline

V posode posajene eksotične rastline (citrusi, oleandri…)  pred zmrzaljo prenesemo v hišo. Kakšne razmere potrebujejo, je opisano v spodnji tabeli:

tabela2

Grmovnice, trajnice, dišavnice in vrtnice

Prezimno trdne rastline kot so zelnate trajnice, dišavnice, grmovnice in vrtnice, ki jih imamo posajene v lonce, ni potrebno prestavljati v notranjost, vendar jih moramo zaščititi pred mrazom in vetrom. Predvsem korenine so tiste, ki so zelo občutljive na nizke temperature. Rastline, ki rastejo na gredah imajo korenine obdane z zemljo, ki jim nudi neke vrste izolacijo in jih varuje pred mrazom. V loncih in posodah pa je ta sloj oz.obod zemlje zelo tanek. Korenine so izpostavljene nizkim temperaturam, zato jih moramo nekako zaščititi.

Zaščita balkonskih rastlin
Sivka in rudbekija zaščiteni s časopisom in zimsko kopreno.

Lonce prestavimo v zavetni del balkona ali terase, najbolje ob steno. Dobro je, če jih nekoliko dvignemo od tal ter pod njih postavimo lesene deske ali stiropor. Tako voda ne bo zastajala in zmrzovala, kar bi lahko povzročilo propad rastlin.
Lonce okoli in okoli ovijemo z juto, staro odejo, vrtnarsko folijo, uporabimo lahko tudi mehurjasto plastiko, ki se uporablja pri zaščiti občutljivih predmetov pri prevozu. Vmes  nabašemo slamo, suho listje, papir, stiropor, staro blago in še kaj. S slamo, listjem, lubjem pokrijemo tudi zemljo okoli rastline. Ob toplejšem vremenu se lahko zemlja deloma odmrzne, še posebej, če je lega izrazito sončna. V takem primeru rastline zalijemo, da ne pride do izsušitve. V hudem mrazu razgrnemo čez rastline vrtnarski filc.

VEČ VSEBIN: