Zapestnica za nadzor srca

Hugo Alberto Ferrer, mladi španski podjetnik, je izdelal posebno zapestnico za nadzor delovanja srca, s katero bo mogoče preprečiti nenadno smrt zaradi srčne odpovedi pri športnikih. Za izdelek, imenovan IC-Life, je prejel nagrado INCREA za ustvarjalnost in inovativnost 2011. Zapestnica, ki je povezana z nadzorno napravo in potrebnimi antenami, zazna nepravilnosti v delovanju srca do 60 minut pred srčno odpovedjo.


Srčni utrip

Nenadne smrti med športniki postajajo vse pogostejše. V Španiji so na primer v obdobju med letoma 1995 in 2001 opazili 61 primerov takšnih smrti. V Evropi so najpogostejše med kolesarji, nogometaši, telovadci in košarkarji, v Združenih državah Amerike pa med igralci ragbija. Pojavljajo se predvsem v popoldanskih urah, žrtve so najpogosteje moški.

Nepravilnosti v delovanju srca za zdaj preverjajo z obremenitvenimi testi, elektrokardiogramom, ehokardiografsko preiskavo, laboratorijskimi testi ter genomsko analizo, s katero ugotavljajo prirojene bolezni. Obsežen in dobro razvit program nadzora srčnega zdravja športnikov že 30 let izvajajo v Italiji. Od njegove uvedbe so zmanjšali pojavnost nenadnih smrti športnikov za 89 odstotkov.

VEČ VSEBIN: