Zakaj ženske varajo?

Razlogi, zaradi katerih ženske prevarajo svojega partnerja, se pogosto zelo razlikujejo od najpogostejših razlogov za nezvestobo pri moških. Medtem ko je pri moških velikokrat v ospredju fizična plat, pa je pri ženskah prevara pogosteje povezana s čustvenimi razlogi.


Prav zato so za moške, ki varajo, precej bolj značilne avanture za eno noč, v katere se ženske, ki so v razmerju, spustijo redkeje. Po drugi strani pa je ženska nezvestoba pogosto povezana z daljšimi »prepovedanimi razmerji«, pri katerih se pojavi tudi čustvena navezanost na ljubimca.

Pri tem imamo v mislih seveda zgolj povprečne vzorce, saj obstaja tudi mnogo odstopanj od tega »pravila«. V nadaljevanju si lahko tako preberete, kaj so nekateri najpogostejši razlogi, zaradi katerih ženske prevarajo svojega partnerja.

Zakaj ženske varajo

Iskanje čustvene povezave

Kot že omenjeno, se ženske redkeje odločijo za prevaro zgolj zaradi fizične privlačnosti, ki jo čutijo do nekoga. To sicer ne pomeni, da je v igri izključno biološka razlika med moškimi in ženskami, saj je treba upoštevati, da je ženska seksualnost družbeno precej manj sprejeta kot moška. Moški spolni nagon se pogosto razume kot nekaj povsem naravnega, pri ženskah pa je izražanje tovrstnih potreb nemalokrat deležno zgražanja oziroma obsojanja. Tako se ženske naučijo obvladovati golo telesno strast, po drugi strani pa pogosto posvečajo precej več pozornosti svojim čustvom kot moški.


Iskanje čustvene bližine, pri čemer je povod večinoma občutek osamljenosti in pomanjkanja pozornosti, je tako zelo pogost razlog za nezvestobo pri ženskah. Ženske se večkrat spustijo v seksualno razmerje z nekom, ki ni njihov partner, zaradi nezadovoljstva z odnosom, medtem ko so lahko moški zelo srečni v razmerju, a se kljub temu odločijo za prevaro.

Zbiranje poguma za prekinitev razmerja

Ženske, ki se spustijo v avanturo, so pogosto že dlje časa nezadovoljne s svojim razmerjem. Občutek nezadovoljstva lahko traja in celo narašča več let, a kljub temu ne najdejo poguma, da bi razmerje prekinile. Situacijo je mogoče primerjati s potapljajočo se ladjo. Kljub temu da se ženske zavedajo, da na njej ne bodo mogle ostati v neskončnost, jih pogled na »ledeno mrzlo morje« plaši – še posebej če na voljo nimajo »rešilnega jopiča«. V takšnih primerih je prevara preizkušanje tega, kar jih čaka, če prekinejo razmerje s svojim partnerjem. Tako lažje presodijo, ali je kljub vsem težavam morda vendarle vredno vztrajati v razmerju, v katerem so trenutno.

Soočanje z obdobji pomembnih sprememb

Pogosto pride do prevare pri ženskah tudi takrat, kadar se v njihovem življenju dogajajo velike spremembe. To je lahko denimo selitev otroka ali pa izguba zaposlitve. Takšne spremembe povzročijo veliko čustveno stisko, zato potrebujejo ženske čim več tolažbe in opore. Tudi zelo razumevajoč partner, ki jim poskuša stati ob strani, včasih ni dovolj, zato začnejo iskati tolažbo (tudi) drugje.

Maščevanje

Prevara je nekaj, s čimer se je izjemno težko soočiti, saj sproži številna negativna čustva – od občutka izdaje do jeze, bolečine, žalosti in včasih celo otopelosti, pogosto pa so prisotni tudi fizični simptomi. Prevara ima lahko poleg tega izjemno negativen vpliv na samozavest tistega, ki je bil prevaran. Tudi če se odločite, da odpustite partnerju in poskušate rešiti razmerje, lahko potlačena čustva občasno priplavajo na površje. Neredke ženske, ki so bile prevarane, se s temi čustvi soočijo tako, da se tudi same spustijo v razmerje oziroma v seksualni odnos z nekom, ki ni njihov partner. Včasih za to partnerju tudi povedo, saj želijo, da občuti tisto, kar so ob informaciji o njegovi prevari nekoč občutile same. Spet drugič je ženskam dovolj že občutek zadoščenja, ki ga dobijo s tem »maščevanjem«.


Težave v postelji

Ženske, ki so zadovoljne s svojim spolnim življenjem, se redko odločijo za avanturo zgolj zato, ker iščejo nove izkušnje, kar je precej pogosto pri moških. Vendar pa lahko težave v domači postelji pri ženskah vzbudijo željo po tem, da bi svoje potrebe zadovoljile drugje. Pogosto se izkaže, da se moški, ki so bili prevarani zaradi tovrstnih razlogov, pred tem niso zavedali, da obstajajo težave.

Ženske se namreč zaradi precej kompleksnih razlogov pogosto odločijo za hlinjenje orgazmov in dajejo tako vtis, da v spolnosti neizmerno uživajo, čeprav je resnica povsem drugačna. Namesto iskrenega pogovora s partnerjem, ki bi na plan verjetno prinesel kar precej nepredelanih težav, se raje odločijo za lažjo pot in poskušajo pomanjkanje spolnosti doma oziroma nezadovoljstvo v postelji »reševati« z nekom drugim.

Preverite tudi razloge za varanje pri moških.

VEČ VSEBIN: