Zakaj ženske potrebujejo več nežnosti

Vsi imamo radi nežnost, ker se počutimo varne in čutimo, da za nas nekdo skrbi. Ampak študije pravijo, da ženske potrebujejo več nežnosti.


Objem

Objemanje je zelo zdrav znak naklonjenosti med dvema človekoma, ki se imata rada, o tem ni nobenega dvoma. Znanost je pred kratkim preiskovala vpliv teh dveh aktivnosti na naše dobro počutje. Rezultati kažejo, da nam lahko takoj izboljšata razpoloženje in pomagata živeti bolje.

Zakaj torej ženske potrebujejo več nežnosti po mnenju znanosti:

  1. Boljši imunski sistem: z dotikanjem naš imunski sistem za nekaj prestavi v višjo prestavo, kar je bistvenega pomena za naše splošno zdravje.
  2. Ko se objemamo, naši možgani sproščajo kemikalije, ki pripomorejo k dobremu počutju. Oksitocin je hormon ljubezni, zaupanja, povezovanja in bližine, ki igra ključno vlogo med našim rojstvom – krči maternico naše matere, hkrati pa v otroki in v mami zbuja občutke zaljubljenosti. Zaradi sproščanja oksitocina se lažje splete vez med materjo in otrokom.
  3. Zaradi objemanja lažje vzdržujemo odnose z drugimi ljudmi. Tudi za to je kriv oksitocin, ker smo zaradi njega bolj nagnjeni k pozitivnemu razmišljanju. Če optimistično gledamo na svet, bomo v boljših odnosih s partnerjem in bomo na sploh imeli boljše odnose.
  4. Z dotiki lažje komuniciramo kot z besedami: del negativnosti, ki se v nas nabere čez dan, lahko preprosto izbrišemo s telesnim stikom. Zato svoje najdražje le vzemite v topel objem.
  5. Bolj ko si izkazujemo nežnost, boljše je naše ljubezensko življenje. Še ena kemikalija, ki se sprošča med objemanjem, je dopamin. Pomaga nadzirati centre za nagrajevanje in užitka v naših možganih.

VEČ VSEBIN: