Ste se kdaj vprašali, zakaj ste nesrečni?

Ljudje različne navade razvijemo že v mladih letih. Z nenehnim ponavljanjem določenih navad in vedenjskih vzorcev, se ti globoko vtisnejo v nas. Ne glede na to, ali so neke navade dobre ali slabe (o tem bi lahko na dolgo in široko razpravljali), pa z določenimi navadami zagotovo bolj pozitivno vplivamo na svoje zdravje, dobro počutje in srečo kot pa z drugimi.


Ljudje večkrat mislimo, da nam bodo določene navade koristile in nas osrečile, zgodi pa se ravno nasprotno. Kadar smo nesrečni in nezadovoljni s svojim življenjem, moramo najprej ugotoviti vzrok z svoje slabo počutje, šele nato lahko ukrepamo.

1. Dobrih stvari je lahko tudi preveč.

Drži, da je lahko tudi dobrih stvari kdaj preveč. Določene zdrave navade se na primer lotite z najboljšimi nameni, a vse skupaj gre lahko tudi preko zdravih meja. Vedenje, ki je bilo na začetku popolnoma zdravo in dobronamerno, lahko na določeni točki postane nevarno in nezdravo. Obsedenost s prehrano ali gibanjem na primer zagotovo ne prinaša nič dobrega. Popolnoma v redu je, če kdaj pojeste tudi kaj nezdravega ali če izpustite en trening. Naj vaše življenje ne preplavijo občutki sramu, jeze nase, anskioznosti in obsojanja.

Sreča pomeni, da znamo najti neko zdravo ravnovesje – na čisto vseh področjih. Oscar Wilde je dejal: »Zmernost na vseh področjih, tudi pri zmernosti.«


Nesrečnost

2. Vztrajate v odnosih, ki vas ne osrečujejo.

Vaše vrednote, morala in prepričanja se ves čas spreminjajo in zagotovo so zdaj drugačne, kot so bile pred 10 leti. Se še vedno trudite biti ista oseba, kot ste bili pred 25 leti, imate okrog sebe še vedno iste ljudi? Je mogoče, da številne vaše navade niso več v harmoniji z vašimi vrednotami? Kakšni so vaši medosebni odnosi?

To, s kom se družimo, močno vpliva na to, kakšna oseba smo in kakšna oseba postajamo. Če na primer želite živeti bolj zdravo, je morda bolje, da se včlanite v lokalni tekaški klub, kot pa da vse večere preživljate ob pivu in brezplodnih debatah.

Če opažate, da določeni odnosi negativno vplivajo na vas ali vaše življenje, je na mestu, da razmislite, ali dejansko želite vztrajati v njih. Popolnoma v redu je, če si priznate, da ste se spremenili in da določen odnos ni v skladu s tem, kdo ste in kdo želite postati.

Naj vas ne bo strah iti ven in spoznavati nove ljudi! Pomembno je, da ste vi ves čas le vi. In še nekaj: Glede svojih odločitev ne potrebujete nikomur polagati računov.


3. Odpor do sprememb.

Ljudje se sprememb včasih otepamo z vsemi štirimi. A dejstvo je, da se jim ne moremo izogniti. Čeprav mislimo, da smo v službi, ki nas ne osrečuje, ali v odnosu, ki nas izčrpava, varni, to ne drži. Spremembo moramo sprejeti, saj ta s sabo vedno prinaša tudi nove priložnosti.

Pomembno se je tudi zavedati, da določene stvari lahko spremenimo, nekaterih pa žal ne.

Tiste stvari, ki jih ne moremo spremeniti, se moramo naučiti preprosto sprejeti – to pomeni, da se sprostimo in se z njimi ne ukvarjamo pretirano. Torej, sprejmite stvari, ki jih ne morete spremeniti in spremenite tiste stvari, ki jih lahko. Ne nazadnje ste vi tisti, ki usmerjate svoje življenje.

4. Kupujete stvari, za katere se vam samo zdi, da vas bodo osrečile.

Ljudje, ki so iskreno veseli in zadovoljni s sabo in svojim življenjem, vedo, da za svojo srečo ne potrebujejo nobenih dodatnih dobrin, saj se zavedajo, da te dolgoročno ne prinašajo resničnega veselja in sreče.


Mogoče mislite, da vas bo osrečil večji in modernejši televizijski sprejemnik. Prvih nekaj dni po nakupu boste morda res močno navdušeni, a sčasoma bo ta občutek zbledel in v vas se bo spet naselil občutek pomanjkanja in nezadovoljstva. Če srečo iščemo v materialnih dobrinah, ne bomo nikoli popolnoma zadovoljni, ne glede na to, kaj kupimo. Svoje življenje začnite spreminjati na bolje: spremenite svoje misli, spremenite svoje vedenjske vzorce, naredite prostor za nove poti ter svoje misli in življenje odprite novim možnostim in priložnostim.

VEČ VSEBIN: