Zakaj smo neproduktivni po premoru za kosilo?

Ste po kosilu v službi vsak dan znova zaspani in manj produktivni, pa vam še vedno ni popolnoma jasno, kaj je krivo za to? Poskušajmo najti odgovore, kje se skriva razlog za nenadno utrujenost.


Če ste zaspani po kosilu s kolegi, ni z vami ni nič narobe, saj se to dogaja skoraj vsem. Ker pa po vsej verjetnosti to ni všeč vašim nadrejenim, je potrebno kaj ukreniti glede tega. Krvni sladkor se močno in hitro odziva na hrano, ki jo zaužijemo, zato moramo biti previdni, kaj si naročimo za kosilo.

Odmor za kosilo

Tako ali tako je znanstveno dokazano, da obstaja popoldanski padec energije, naše navade pa le pripomorejo k temu, koliko močan je. V Španiji poznajo in prakticirajo tako imenovano siesto in si privoščijo celo popoldanski počitek, v Sloveniji pa nimamo razdeljenega delovnika.

Kako si torej pomagamo?

Poskusite si za kosilo privoščiti bolj zdravo hrano v smislu več proteinov in zelenjave ter manj sladkorja in enostavnih ogljikovih hidratov. Le-ti zvišajo raven energije le za kratek čas, potem pa ta pade zelo hitro in močno. Priporočamo vam polnozrnate testenine ali kruh ter čim več rib, belega mesa in zelenjave.


Kosite dovolj zgodaj, saj bo pozno kosilo povzročilo še večjo utrujenost. Ne ostati lačni predolgo časa, ker boste tako pojedli več in to na telo ne vpliva dobro. Če imate dovolj časa, si med pavzo privoščite kratek, a intenziven sprehod, pa četudi le do bližnje menze oziroma restavracije. Hoja vas bo zbudila in zvišala raven energije, zato bo vaša produktivnost večja.

Če ste odvisni od kave, jo zaužijte najkasneje do poldneva, saj popoldansko pitje kave škoduje spancu. Če pa boste slabo spali, bo vaša utrujenost naslednji dan še bolj občutna.

Čas za malico je čas za druženje in izklop, zato v vmesnem času ne delajte službenih obveznosti in ne klepetajte le o službi ter sodelavcih, ampak si prevetrite možgančke na drugačen način.

VEČ VSEBIN: