Zakaj se poljubljati še več in več?

Pomlad je čas, ko se ženijo ptički. Ne razganja pa le njih, temveč tudi nas. Praznika, kot sta dan žena in materinski dan sta v mesecu marcu še en razlog več, da se malo »pocrkljamo«. Dobra volja in navihanost zopet privreta na dan, spremljajo pa naj ju mnogi poljubčki. Zakaj se poljubljati še več?


Poljubljanje

Prepričani smo, da se radi poljubljate. Ali veste, da s tem koristite tudi svojemu zdravju? Z malim poljubčkom pokurite kar dve kaloriji, kaj šele z bolj strastnim poljubljanjem! Dvajset kalorij nam ne uide. Med drugim si izmenjamo tudi veliko encimov. S tako imenovano izmenjavo sline vplivamo na naš imunski sistem tako, da se le-ta prilagodi bakteriji, kateri je izpostavljen. Telo tako proizvede več protiteles. Če si ne želite dobiti kakšnega virusa ali bolezni, osebo raje poljubite kot rokujte. Z rokovanjem se namreč prenese več bakterij kot s poljubom. S poljubom se lahko rešite tudi kariesa.

Še bolj pomembno je dejstvo, da s poljubljanjem usklajujemo kardiovaskularni proces in znižujemo krvni tlak ter slab holesterol. To pa še ni vse, saj se bo tako znižal stresni hormon glukokortikoida.

Ob samem aktu se aktivira več kot 20 obraznih mišic, ki skrbijo za prekrvavljenost obraza. Poljub torej poskrbi tudi za lepšo kožo, pomaga pa tudi proti kolcanju.


Ne odlašajte preveč in poljubite osebo, ki jo imate radi. Najdaljši poljub je trajal več kot 58 ur, zato nimate več izgovorov.

VEČ VSEBIN: