Zakaj se je dobro tuširati s hladno vodo?

Ste vedeli, da je tuširanje s hladno vodo koristno za zdravje? Če niste ravno ljubitelj mrzlega tuša, preberite, zakaj je od časa do časa to lahko tudi koristno.


V nekaterih delih sveta je tuširanje s hladno vodo tradicionalno, ker ljudje tam verjamejo, da se na tak način povečuje psihološka moč, prečiščuje duh, izboljšuje zdravje in razpoloženje. Da je nekaj res na tem, ugotavljajo tudi znanstveniki. Prhanje s hladno vodo namreč dokazano izboljšuje pretok krvi po telesu, kar pomeni, da so takrat vsi organi bolje preskrbljeni s krvjo in s tem tudi s kisikom in hranilnimi snovmi. To je še zlasti pomembno za zdravje srca in ožilja. Izboljša se tudi pretok krvi proti možganom, ki bolje delujejo, poveča pa se tudi koncentracija.

Tuširanje s hladno vodo

Deluje antidepresivno

Med prhanjem s hladno vodo se v telesu pospešeno sprošča adrenalin, ki takoj izboljša razpoloženje. Dosedanje raziskave so pokazale, da je tuširanje z mrzlo vodo lahko del terapije pri ljudeh, ki trpijo zaradi depresije, hitrih sprememb razpoloženja, kroničnega pomanjkanja koncentracije in imajo težave pri učenju.

Izpostavljanje mrzli vodi aktivira simpatični živčni sistem in spodbuja izločanje noradrenalina iz nadledvične žleze. To je kemijska spojina, ki ima pomembno vlogo v boju proti depresiji. Vsakodnevno tuširanje z mrzlo vodo je del hidroterapije, ki se je izkazala kot učinkovita pri blaženju številnih psihičnih motenj in bolezni.


Za zdravje kože in las

Vsi strokovnjaki so enotnega mnenja, da je lase po umivanju treba dodatno sprati s hladno vodo, kar jih naredi mehkejše in bolj sijoče. Medtem ko vroča voda izsušuje kožo in lase, jo mrzla naredi bolj čvrsto, elastično in manj dovzetno za gube. Za dolgotrajnejši učinek zmešajte hladno vodo z limoninim sokom in z njo sperite celo telo.

Izboljšuje telesno kondicijo

Ena od raziskav je pokazala, da profesionalni športniki, ki se vsak dan tuširajo z mrzlo vodo, lažje prenašajo intenzivne treninge ter imajo boljšo fizično kondicijo. Znanstveniki so potrdili, da lahko mrzla voda po treningu pospeši regeneracijo mišic, kar je zelo pomembno za vzdrževanje kontinuitete in intenzitete treninga.

Povečuje mentalno moč

Priznati je treba, da je za tuširanje z mrzlo vodo potrebna določena mera poguma pa tudi volje. Tuširanje s toplo vodo sprošča, z mrzlo pa zbuja. Kljub temu pa lahko telo postopoma navadimo na prhanje z mrzlo vodo. Bolj kot je telo izpostavljamo virom stresa, ki jih še prenese, bolj odporno namreč postane nanje – ne samo fizično, temveč tudi mentalno. Za najboljši učinek se tuširajte z mrzlo vodo v jutranjih urah pred pričetkom delovnega dne.

VEČ VSEBIN: