Zakaj moški varajo? Preverite najpogostejše razloge!

Vprašanje o tem, zakaj moški varajo, pozna mnogo različnih odgovorov. Čeprav so razlogi pri vsakem posamezniku nekoliko drugačni in se jih včasih v polnosti ne zavedajo niti tisti, ki so sami varali, pa so vendarle mnoge raziskave pokazale, da obstajajo določeni vzorci, specifični za moške.


Tako je mogoče govoriti o najbolj pogostih razlogih, zaradi katerih moški podležejo skušnjavi in prelomijo dane (za)obljube. Zanimivo je, da se ti razlogi precej razlikujejo od tistih, zaradi katerih večinoma varajo ženske, čeprav je mogoče najti nekaj skupnih točk. Vas zanima, kateri so torej najpogostejši razlogi za moško nezvestobo?

Zakaj moški varajo

»Monogamija ni naravna«

Mnogi moški, ki želijo upravičiti svojo nezvestobo, se zatečejo k trditvi, da monogamija, torej seksualno razmerje z enim samim človekom, ni »naravna«. Monogamija naj torej ne bi bila stvar človeške narave – predvsem pa ne moške narave – ampak norma, ki nam jo vsiljuje družbe. Moški, ki se za varanje odločijo zaradi tovrstnih razlogov, menijo, da je njihova biološka potreba ta, da osvojijo čim več žensk. Gre torej za sklicevanje na naravne, prvinske nagone, ki jih je nemogoče obvladati.

Takšno stališče se zdi sicer povsem legitimno, a pri tem se vseeno pojavlja vprašanje, zakaj se ti moški kljub mnenju, da monogamija ni nekaj izvedljivega, odločijo za (vsaj navidezno) monogamna razmerja. S tem namreč zavajajo osebo, s katero so v razmerju, saj ne razkrijejo vseh kart že na samem začetku. Težava torej ni v tem, da nekateri moški ne verjamejo v monogamijo, ampak v samem varanju oziroma zavajanju. Čeprav se zdi to precej očitno, pa mnogim moškim, ki varajo zaradi podobnih razlogov, tovrstno razmišljanje enostavno ni razumljivo. Pogosto ne morejo razumeti, da ne morejo imeti obojega, torej tako seksualne svobode kot partnerstva, če za to ne dobijo »dovoljenja«.


Negotovost

Zanimivo je, da se za moško nezvestobo zelo pogosto skriva tudi občutek negotovosti oziroma pomanjkanje samozavesti. Svoje pomanjkljivosti skušajo moški tako preseči z občutkom sprejetosti in zaželenosti. Potreba po stalnem (samo)potrjevanju jih žene v iskanje vedno novih in novih seksualnih dogodivščin. Tudi če imajo doma vso ljubezen in podporo, jim to ni dovolj. Občutek zaželenosti je lahko namreč kot nekakšna droga, ki sčasoma popusti, zato je potreben nov odmerek, kar v tem primeru pomeni nova oseba, ki jim bo dala občutek, da so privlačni in vredni občudovanja.

Tudi nepredelane travme iz preteklosti so lahko razlog, zakaj moški varajo

Nezvestoba je še posebej pogosta pri moških, ki so v preteklosti, predvsem v otroštvu, doživeli travmatične stvari. To lahko pomeni tako fizično kot psihični zlorabo, v določenih primerih pa je bila v igri celo spolna zloraba. Moški, ki so se s temi travmami soočili in jih predelali, lahko kasneje brez posebnih težav vzpostavijo zdrave in ljubeče odnose. Po drugi strani pa je žal precej več takšnih, ki so svoja čustva potlačili, zato se ta kažejo v obliki nezdravih vedenjskih vzorcev, s čimer povzročajo bolečine tako sebi kot ljudem, ki so jim blizu. Zakaj moški varajo je mogoče v takšnih primerih razumeti kot zgolj enega od načinov bega pred sabo in svojo preteklostjo. Intenzivni dražljaji, ki spremljajo varanje, jim pomagajo preusmeriti pozornost od neprijetnih spominov k trenutnemu dogajanju.

Nerealna pričakovanja

Nekateri moški imajo povsem nerealna pričakovanja glede tega, kakšno naj bi bilo videti partnerstvo. Tako menijo, da bi morale biti znotraj razmerja potešene prav vse njihove seksualne potrebe – vedno in povsod – kar pa je seveda nemogoče. Takšni moški so običajno zelo narcistični in osredotočeni le nase, zato težko razumejo, da sta za partnerstvo potrebna dva. Tako kot oni ima tudi druga oseba svoje lastne želje, potrebe in obveznosti, zato ne more svojega časa in energije posvečati le njim. Ker tega ne morejo dojeti, imajo občutek zanemarjenosti, zato se jim zdi upravičeno, da poskušajo svoje potrebe zadovoljiti s pomočjo drugih ljudi.

Kombinacija naveličanosti in preobremenjenosti

Naporen delovni tempo slej ali prej načne naše psihično in fizično zdravje. Moški, ki so preobremenjeni, se običajno zlomijo precej hitreje kot ženske. Če večino svojega časa posvečajo delu, v katerem ne uživajo, poleg tega pa jim manjka drugih ciljev in hobijev, se lahko pojavi občutek naveličanosti in izgube smisla. Življenje začnejo dojemati kot stalno ponavljanje vedno istih vzorcev in čakanje na smrt. V želji, da bi presekali to rutino in imeli vsaj za hip občutek, da so živi, se pogosto odločijo za avanturo.


Zamenjevanje zaljubljenosti z ljubeznijo

Začetek razmerij je pogosto zaznamovan s tistimi prijetnimi metuljčki v trebuhu, z vznemirjenjem ob misli na ljubljeno osebo in z nenehnim izkazovanjem naklonjenosti. Sčasoma tovrstni občutki in pozornosti minejo. V nekaterih primerih to pomeni tudi konec razmerja, spet v drugih se začetna zaljubljenost spremeni v ljubezen oziroma v trdno partnersko vez in zaupanje med dvema. Nekateri moški so ob novih občutkih, ki jih doživljajo, zelo zmedeni. Prepričani so namreč, da je ljubezen tisto, kar je v resnici zaljubljenost. Ko je »medenih tednov« konec, zato iščejo nekoga, s katerim bi lahko ponovno doživeli občutke, povezane z začetkom razmerij, ne da bi pred tem prekinili obstoječe razmerje.

Odvisnost

Nagnjenost k odvisnosti običajno povezujemo z alkoholom, drogami, igrami na srečo in podobnimi stvarmi. Precej redkeje pa se zavemo, da je možna tudi zasvojenost s spolnostjo. Ta je še posebej pogosta pri tistih moških, ki se spopadajo tudi z drugimi oblikami odvisnosti. Tudi zasvojenost s spolnostjo, zaradi katere nekateri moški varajo, je povezana z željo po begu pred realnostjo in pred negativnimi občutki. To pa seveda, podobno kot pri drugih tipih odvisnosti, ne more biti izgovor oziroma opravičilo za to, da prizadenejo osebo, s katero so v razmerju.

Želja po prekinitvi razmerja

Včasih je lahko razlog za varanje tudi strahopetnost. Nekateri moški si namreč želijo končati razmerje, a nimajo dovolj poguma, da bi to tudi povedali. Namesto tega osebi, s katero so v razmerju, pošiljajo različne signale. Eden od najbolj pogostih je nezvestoba. Moški, ki varajo zaradi tovrstnih razlogov, običajno poskrbijo, da je njihovo početje odkrito. Se vam zdi, da ste do dokazov za nezvestobo svojega partnerja prišli po zelo nenavadni poti? Morda pa na delu vendarle ni bilo samo naključje …

VEČ VSEBIN: