Zakaj je tako težko izgubiti odvečne kilograme?

Ljudje, ki se soočajo s čezmerno telesno težo, pogosto težko najdejo energijo za fizično aktivnost. Mnogi to pripisujejo lenobi in slabim navadam, zdaj pa so znanstveniki ponudili drugačno razlago. Morda bo novo odkritje pomagalo pri iskanju učinkovitih načinov za prekinitev začaranega kroga, ki ga vzpostavita povečana telesna teža in neaktivnost.


zakaj ne morem shujšati?

Nepravilno delovanje dopaminskega sistema zmanjša motivacijo za gibanje

Za zmanjšano motivacijo za fizično aktivnost naj ne bi bili krivi le odvečni kilogrami, ampak naj bi pri ljudeh s čezmerno težo prišlo do sprememb pri delovanju dopaminskih receptorjev. Izsledki raziskave, ki je bila objavljena pred nedavnim, tako kažejo, da naj bi bila neaktivnost pri ljudeh, ki se borijo z odvečnimi kilogrami, tudi posledica nepravilnega delovanja dopaminskega sistema. Manj aktivnosti seveda pomeni dodatne kilograme, posledično pa je motivacija za gibanje še manjša. Tako se lahko hitro ujamemo zanko, ki jo je nemogoče presekati.

Problematična je lahko že rahlo povišana telesna teža

Raziskava je potekala tako, da so miši razdelili v dve skupini. Prva skupina je dobivala hrano, ki je vsebovala veliko maščob, druga, kontrolna skupina pa klasično, uravnoteženo prehrano. Teža miši iz prve skupine se je povišala že po enem tednu, do četrtega tedna pa so postale te miši precej manj aktivne od tistih v drugi skupini. Tudi ko so se gibale, pa so bile bistveno počasnejše kot na začetku eksperimenta. Raziskovalci so ugotovili, da so se miši iz prve skupine gibale manj, še preden se je njihova teža drastično povečala, kar jih je napeljalo na misel, da težava niso samo odvečni kilogrami. Tako so odkrili, da lahko že rahlo povečana telesna teža, ki ne more neposredno vplivati na omejitve pri gibanju, povzroči težave pri delovanju dopaminskih receptorjev.

Več o hujšanju si preberite tukaj.


VEČ VSEBIN: