Zakaj je pomembno, da sebe postavite na prvo mesto

Ljudje v živelnju igramo številne različne vloge – smo starši, uslužbenci … Tempo življenja je danes včasih popolnoma neobvladljiv in včasih se nam zdi, da vsem stvarem preprosto ne bomo kos.


Zagotovo tudi sami dobro veste, kako zelo pomembno je, da do sebe gojite brezpogojno in iskreno ljubezen. Morda se bo to nekaterim zdelo nekoliko sebično, vendar raziskave pravijo drugače. Ko se imate radi in se resnično sprejemate ter sebe in svoje potrebe postavljate na prvo mesto, potem imajo od tega veliko čisto vsa področja vašega življenja. Imeti rad sebe pomeni resnično dobro poskrbeti zase in za svoje potrebe – da vsako noč dovolj spite, svojemu telesu zagotavljate prava hranila in na splošno skrbite za zdravje in dobro počutje. Lahko gre za katerokoli življenjsko področje – pomembno je, da daste prednost tistim stvarem, ki so pomembne vam in ne komurkoli drugemu. Prisluhnite svojemu telesu in mu dajte tisto, kar resnično potrebuje.

stres

Včasih lahko delo tudi počaka

Če poskrbite zase in za svoje potrebe ter si nudite dovolj počitka in sprostitve, boste lažje in bolj uspešno kos vsem delovnim nalogam. Vredno je, da poskrbite za dovolj spanca, da se spočijete, da čas zase postavite na prvo mesto. Polni energije boste lažje in bolj uspešno kos vsem delovnim nalogam, ki vas čakajo.

Zdravje naj vam bo zelo pomembno

Čeprav se zdi to nekaj najbolj očitnega in najbolj samoumevnega, se ljudje tega, kako zelo pomembno je zdravje, ne zavedajo tako, kot bi se morali. Morda se je tudi vam že zgodilo, da ste po dolgem in zelo stresnem tednu, ob koncu tedna, ko ste se končno umirili in si privoščili čas za počitek, zboleli in popolnoma obležali. Če se torej sami ne zmorete postaviti na prvo mesto, bo to namesto vas slej ko prej storilo vaše telo – in takrat ne bo nič kaj prijetno. Stres in pomanjkanje spanca slabita imunski sistem, zaradi česar ste veliko bolj dovzetni za različne okužbe. Zakaj bi tvegali, če pa lahko take neprijetnosti preprečite sami.


Vaša partnerska zveza bo zacvetela

Če vas ni strah sebe postaviti na prvo mesto in jasno povedati, kaj si želite in kaj potrebujete, bo tudi vaša partnerska zveza posledično bolj uspešna in osrečujoča. Če si znate vzeti čas zase, na ta način tudi partnerju/partnerki dajete njegovo/njeno svobodo, ki jo potrebuje. Ko ste dobro spočiti, sproščeni in osredotočeni, ste tudi veliko bolj prijetna družba. Naj vas ne bo strah si vzeti čas zase in svoje potrebe ter želje postaviti na prvo mesto.

Skrbite za dobre medosebne odnose

Zagotovo vas tudi vaši prijatelji in družina raje vidijo vesele, spočite in polne energije. Tudi zaradi ljudi, ki vam veliko pomenijo, je prav, da znate v življenju postaviti prioritete in dobro poskrbeti zase. Če boste poskrbeli zase, boste boljši poslušalec in v vaši družbi bo veliko bolj prijetno, kot pa če bi bili izžeti, brez energije in utrujeni.

Več se boste smejali

Kadar ste srečni, se to zrcali tudi navzven. Čisto vsi bi si morali prizadevati za to, da bi bili resnično srečni ter da bi počeli stvari, ki nas osrečujejo in izpolnjujejo – vsak dan. Ne počutite se krive – kadar poskrbimo zase in za svoje potrebe, lahko več damo tudi celemu svetu, ki nas obdaja. Naj vas ne bo strah si zorganizirati obveznosti tako, da boste vedno imeli čas za stvari, ki vam resnično veliko pomenijo.

Vaše življenje naj bo kot vaš bančni račun – vsak dan stremite k temu, da bo stanje na njem vedno pozitivno. Že z majhnimi koraki lahko zase naredite veliko in koliko tako pridobite. In nikar ne pozabite – poskrbeti zase ne pomeni biti sebičen.


VEČ VSEBIN: