Če se vam dietna hrana zdi pusta, ji pestrejši okus vdahnite z začimbami. Če k hrani dodajate začimbe, boste verjetno tudi prej siti, dokazano pa je, da nekatere začimbe spodbujajo in uravnavajo prebavo ter blagodejno vplivajo na zdravje.
Čili
Študije so pokazale, da čiliji zavirajo apetit in hkrati spodbujajo presnovo. Če niste ljubitelj pikantne hrane, lahko pekoč okus čilija ublažite tako, da si ga vmešate v navaden jogurt.
Kumina
Kumina ima protibakterijske lastnosti, poleg tega pa naj bi izboljšala razmerje med slabim in dobrim holesterolom v krvi. Če je vaša prehrana sestavljena predvsem iz zelenjave, ki napenja, bo kumina pomagala ublažiti neprijetno napihnjenost in vetrove.
Kardamom
Ta cenjena začimba, ki obenem še čudovito diši, pomirjujoče deluje na prebavni trakt in pomirja zgago, slabost in bruhanje.
Kurkuma
Kurkuma deluje protivnetno, naj pa bi pomagala tudi pri zmanjševanju tveganja za alzheimerjevo bolezen. Dodajte jo k rižu, popestrite okus in barvo zelenjave ali si pripravite kurkumin čaj.
Grško seno
Tako kot cimet naj bi grško seno pomagalo pri zniževanju sladkorja v krvi, zato boste siti dlje časa. Popestrite lečino juho z žličko grškega sena.
VEČ VSEBIN: