Slab zadah: Kakšni so vzroki in rešitve zanj

Res je včasih vzrok slabega zadaha le hrana ali slaba ustna higiena, a ni vedno tako. Če slab zadah vztraja kljub rednemu in pravilnemu umivanju zob, je zanj morda kriva bolezen v ustni votlini ali celo drugje v telesu. Po zadahu iz ust lahko torej sklepamo na določeno dogajanje v telesu. Ne glede na to, kaj je vzrok zanj, je slab zadah neprijeten in ga želimo čim prej odpraviti.


Slab zadah je lahko le neprijeten in trenutno moteč, a lahko opozarja tudi na resno obolenje. Je namreč posledica različnih dejavnikov. Tako razlikujemo slab zadah, do katerega pride zaradi uživanja določene hrane, kajenja, pitja alkohola in jemanja nekaterih zdravil. Lahko pa je posledica dehidracije oziroma bolezenskega dogajanja.

Vzroki za slab zadah

Vzroke slabega zadaha lahko razdelimo tudi na lokalne in sistemske. »Kot lokalni vzrok razumemo bolezensko dogajanje v ustni votlini ali njeni bližini, kot sistemski vzrok pa neko sistemsko bolezen ali stanje organizma,« pojasni doc. dr. Bogdan Čizmarević, dr. med., predstojnik Oddelka za otorinolaringologijo, cervikalno in maksilofacialno kirurgijo v Univerzitetnem kliničnem centru Maribor. Slab zadah iz ust strokovno poimenujemo halitoza.

Slab zadah

Česen in čebula

Slab zadah je torej lahko posledica zaužite hrane. »Vsem je dobro poznan zadah po uživanju hrane, ki vsebuje večje količine česna ali čebule. V tem primeru se snov, ki povzroča zadah, vsrka v kri in kot taka prenese v pljuča. Nato se z izdihanim zrakom izloča v okolico. Zadah izgine šele takrat, ko se iz krvi izplavijo vse snovi, ki ga povzročijo,« pove.


Tak zadah lahko omilimo z žvečenjem žvečilnega gumija, različnimi ustnimi vodicami, medicinsko najbolj znana pa je antiseptična vodna raztopina heksetidina (Hexoral), ki so jo v preteklosti precej uporabljali. Vendar strokovnjak opozarja, da je pri večini ustnih vodic ena glavnih sestavin etanol, ki je po novih spoznanjih sam po sebi rakotvoren (karcinogen) in ne le v sodelovanju z drugimi dejavniki (kokarcinogen), kot je veljalo v preteklosti. »Kljub vsemu je odpravljanje takega zadaha razmeroma enostavno. Izogibati se moramo le hrani, ki vsebuje večjo količino česna ali čebule.«

Slab zadah, ki prihaja iz ust

Pravi slab zadah iz ust lahko nastane zaradi slabe ustne higiene ali nekega bolezenskega dogajanja v tem predelu. Lokalni vzroki slabega zadaha so: slaba ustna higiena, vnetja v ustni votlini ali njeni bližini ali celo tumor. Prav slaba ustna higiena je najpogostejši vzrok slabega zadaha. Najprej povzroči zobne obloge, pozneje nastanejo bolezni obzobnih tkiv in sčasoma zaradi tega pride do izgube kosti čeljustnic in propadanja zob.

Doc. dr. Bogdan Čizmarević, dr. med., razlaga še, kaj natančno povzroči neprijetne vonjave.

  • Delci hrane: »Delčki hrane, ki ostanejo na zobeh, med zobmi in na jeziku, so idealno gojišče za različne bakterije. Bakterije povzročajo gnitje in/ali vrenje, pri katerem se sproščajo različne dušikove in žveplove spojine, ki dajejo značilen vonj. Za slab zadah sta odgovorna predvsem plina žveplov vodik in metil merkaptan.«
  • Skrita hrana: Hrana se lahko nabira v gnilih zobeh. Če ima oseba previsne zalivke, lahko hrana zastaja med zobmi tudi, če dobro skrbimo za ustno higieno.
  • Večje obloge na jeziku: Če je vzrok slabega zadaha obložen jezik, ga lahko odstranimo ali vsaj omilimo s posebno zobno ščetko. Ščetkamo tudi jezik, da odstranimo večino ali vse obloge. Za nekatere ljudi je lahko to zelo neprijetno, saj jih sili na bruhanje ali ga celo povzroči.
  • Zastajanja hrane v mandljih: Mandlji (tonzile) so pogosto močno razbrazdani, zato v njih zastaja hrana. Ta počasi razpada in povzroča slab zadah. »V takih primerih je slab zadah mogoče odstraniti le z odstranitvijo mandljev. S spiranjem po hranjenju in mehaničnim odstranjevanjem hrane iz mandljev lahko slab zadah sicer omilimo, vendar je edino smiselno in vzročno zdravljenje odstranitev mandljev (tonzilektomija).«

Strokovnjak pove še, da je pri odraslih osebah prav slab zadah eden glavnih vzrokov za odstranitev mandljev. Poseg lahko opravijo v lokalni anesteziji, čeprav mandlje v zadnjih letih pri odraslih večinoma odstranijo v splošni anesteziji.


Slab zadah

Vnetja znotraj in zunaj

Značilno slab zadah imamo tudi pri vnetjih obnosnih votlin in vnetjih bronhialnega vejevja. Ta slab zadah odpravljamo z zdravljenjem vnetja, pojasni sogovornik. Slab zadah zaradi vnetja v predelu ustne votline in ustnega žrela pa je najpogostejši pri angini, infekcijski mononukleozi ali gnojnih vnetjih obzobnega tkiva, ki se lahko razširi na vrat. V vseh teh primerih odpravimo zadah, ko pozdravimo vnetje.

Opozarja, da moramo biti posebej pozorni na zadah, ki se pojavi pri nekaterih hitro rastočih tumorjih v ustni votlini in njeni bližini. »Ta zadah ima poseben kiselkast vonj in ga imenujemo tudi karcinomski zadah. Tudi zelo majhni tumorji ustnega dna in ustnega ter spodnjega dela žrela lahko dajo tak zadah.« Tumor je seveda treba zdraviti in z njegovim zdravljenjem izgine tudi neprijetni vonj.

Vonjave od drugod

Slab zadah je lahko posledica nekega bolezenskega dogajanja v telesu in takrat govorimo o sistemskih ali oddaljenih vzrokih slabega zadaha. Doc. dr. Bogdan Čizmarević, dr. med., navaja, da je slab zadah simptom oziroma eden simptomov pri bolnikih s:

  • sladkorno boleznijo
  • boleznijo ledvic
  • boleznijo jeter
  • refluksno boleznijo požiralnika (gastroezofagealnim refluksom).

Prav poseben slab zadah imajo tudi dehidrirane (izsušene) osebe, bolniki z visoko vročino in bolniki, ki jemljejo nekatera zdravila (predvsem tista, ki imajo vpliv na izločanje sline).


Od vrste bolezni je lahko odvisen tudi vonj samega zadaha, razlaga sogovornik. Tako, denimo, imajo bolniki, ki so dlje časa bruhali in so dehidrirani, značilen kisel zadah. Pri bolnikih s sladkorno boleznijo se pojavlja zadah po acetonu. Slednji je prav tako značilen za bolnike, ki so dlje časa bruhali ali imeli dolgotrajne driske. Pri bolnikih z boleznimi jeter zaznavamo zadah iz ust po stari razpadajoči krvi, pri ledvičnih bolnikih pa po amonijaku.

»Če izključimo slab zadah zaradi različne hrane, vidimo, da je slab zadah vedno posledica nekega bolezenskega dogajanja v ustni votlini ali njeni bližini oziroma je vzrok neka sistemska bolezen. Kljub temu občasno opažamo slab zadah iz ust pri popolnoma zdravih osebah z dobro ustno higieno. Takšen primer vidimo pri nekaterih nosečnicah in pri nekaterih ženskah v času menstruacije. Ta zadah pripisujemo vplivu spolnih hormonov,« še pojasni doc. dr. Bogdan Čizmarević, dr. med.

Žvečilka ne pomaga

Neprijetnega zadaha praviloma ne moremo odpraviti le z žvečilnim gumijem ali ustno vodico, ampak moramo po besedah strokovnjaka najti vzrok in uvesti posebno zdravljenje, primerno določeni bolezni. To pomeni, da se najprej napotimo do ustreznega zdravnika ali specialista. Osebo z neprijetnim zadahom najprej pregledata zobozdravnik in zdravnik družinske medicine.

Zdravnik družinske medicine ugotavlja predvsem sistemske vzroke slabega zadaha. Glede na to uvede potrebno sistemsko zdravljenje ali bolnika napoti k ustreznemu specialistu. Dolžnost stomatologa pa je, da odpravi vzroke slabega zadaha, ki so nastali zaradi zobne gnilobe ali bolezni obzobnih tkiv. Prav tako to osebo seznani z dobro in pravilno ustno higieno.

Če zobozdravnik ugotovi, da zobje in obzobna tkiva niso vzrok neprijetnega zadaha in da ta oseba nima sistemske bolezni, je potreben še pregled pri otorinolaringologu, ki lahko izključi ali najde vzrok slabega zadaha v ustni votlini in njeni bližini ter glede na diagnozo začne z ustreznim zdravljenjem (tonzilektomija, zdravljenje vnetij ali tumorja).

VEČ VSEBIN: