Za kakovostno starost

Ohranjanje družabnega življenja in gibljivosti v starosti sta tako pomembna za kakovostno starost, da so nekateri starejši ljudje pripravljeni na skrajne ukrepe, samo da bi lahko ostali dejavni, je pokazala raziskava, ki jo je financiral britanski svet za ekonomske in družbene raziskave (ESRC).


Aktivna starost

Namen obsežnega projekta z imenom Growing Older je bil med drugim opredeliti in meriti kakovost življenja starostnikov. Pogovarjali so se s skoraj tisoč osebami, starejšimi od 65 let, in s pomočjo intervjujev prepoznavali dejavnike, ki po mnenju starejših ljudi določajo kakovost njihovega življenja. Ti so na prvo mesto postavili socialne odnose, dom in družino, dobro psihično počutje in videz (96 odstotkov vprašanih), na drugo mesto pa dejavnost in konjičke (93 odstotkov).

Nekateri od vprašanih so anketarjem na primer povedali, da so jim te dejavnosti tako pomembne, da tudi z »novimi« sklepi, podaljški rok ali močnimi očali balinajo še globoko v devetdesetih letih. Britanci so se odločili izdelati novo metodo merjenja kakovosti življenja, saj menijo, da se pojem dobrega počutja danes zelo razlikuje glede na starost in posameznika. Prejšnji vprašalniki so bili zasnovani na podlagi mnenj strokovnjakov, torej »od zgoraj navzdol«, in se niso toliko ozirali na prioritete posameznikov.

VEČ VSEBIN: