Zakaj bi morali vsak dan popiti skodelico zelenega čaja

Zeleni čaj ima visoko vsebnost katehinov, to so močni antioksidanti, ki ščitijo naše celice in DNK pred rakavimi spremembami. V 90. letih prejšnjega stoletja so znanstveniki ugotovili, da vlada med Japonci, ki so vsakodnevno pili zeleni čaj, manjša umrljivost kot v ostalem svetu. Ena skodelica zelenega čaja na dan ima več blagodejnih učinkov.


Zeleni čaj

Manjše tveganje za srčni infarkt

Pri tistih, ki redno uživajo zeleni čaj, je stopnja umrljivosti zaradi kapi manjša kot pri tistih, ki ga pijejo manj. Polifenoli v čaju namreč zmanjšujejo poškodbe občutljivih krvnih žil v možganih.

Za močnejše zobe

Zeleni čaj vsebuje zmerno količino fluorida, minerala, ki zobem daje čvrstost in preprečuje njihovo gnitje. Čreslovine in polifenoli, ki ji vsebuje, zavirajo razmnoževanje bakterij. Zeleni čaj tudi poveča odpornost zobne sklenine na kisline, ki so v ustni votlini.

Protirakavo delovanje

Zeleni čaj je zelo pomemben pri preprečevanju raka, priporočljiv je tudi za tiste, ki so ga že preboleli. Katehin v zelenem čaju zavira tvorjenje urokinaze, encima, ki ga rakave celice potrebujejo za svojo rast, obenem pa spodbuja apoptozo, to je smrt rakavih celic.


VEČ VSEBIN: