Male in velike, raznobarvne, dehteče, večne … vrtnice

Morda le malokdo med nami ve, da je bila vrtnica prva kulturna rastlina v slovenskem zapisu. Zato lahko sklepamo, da so vrtnice ponos in okras naših hiš že lepo vrsto let. Imajo veliko okrasno vrednost, pa tudi njena uporabnost ni zanemarljiva. Da nas razveselijo s svojimi prelepimi cvetovi, jim moramo nameniti dovolj pozornosti, in sicer tako, da jih redno dognojujemo, zalivamo ter jih zgodaj spomladi obrežemo, če je potrebno, tudi plitvo okopljemo. Predvsem pa, da tudi odcvetele cvetove redno odstranjujemo.
Poznamo različne sorte, zato si za zasaditev izberemo tako, ki ustreza našemu prostoru. Določene sorte vrtnic lahko gojimo kot grmovnice, nekatere pa so cepljene na visoka debla, zato so na pogled podobne nizkemu drevesu. Poznamo tudi vzpenjavke in hitro razraščajoče se vrtnice.


Vrtnice

Obrezovanje

Sorti prilagodimo tudi obrezovanje, ki močno spodbuja rast, zato vrtnice z bujno rastjo obrežemo manj kakor tiste, ki rastejo slabše. Bolj kot so bujne, manj jih obrežemo. In obratno: slabše ko rastejo, bolj jih odrežemo. Tako šibke poganjke odrežemo na enega ali dva brsta, močnejše poganjke pa na tri ali štiri brste. Z rezjo uravnavamo rast in bujnost ter tudi cvetenje. Obrezujemo jih tako, da tik nad očesom nekoliko poševno odrežemo poganjke. Vrhnje oko naj bo vedno obrnjeno navzven, da se grm čim bolj odpira, da sonce pride do vsake veje in do vsakega lista, ki je kar nekakšna tovarna hrane.
Obrezovanje opravimo v teh pomladnih mesecih, vendar pa ne pri vzpenjavkah in zgodaj spomladi cvetočih sortah; le-te obrežemo po končanem cvetenju, saj bi jim v nasprotnem primeru lahko odstranili preveč cvetnih brstov. Odstranimo le od zime poškodovane in suhe poganjke. Za izvedbo rezi vedno uporabimo čiste in ostre škarje. Vrtnicam vzpenjavkam ne režemo glavnih poganjkov. Stranske poganjke odrežemo tik nad petim očescem. Starejše vrtnice vzpenjavke lahko po potrebi pomladimo tako, da star glavni poganjek v celoti odrežemo.

Odcveteli cvetovi

Z odstranjevanjem odcvetelih cvetov pri nekaterih vrstah (mini vrtnice, grmaste,velikocvetne) spodbujamo cvetenje. Odstranjujemo jih tudi zaradi preprečevanja razvoja sive plesni. Če ovenelih cvetov ne odstranjujemo, bo na tem mestu nastala semenska glavica, ki pa je lahko zelo lepa popestritev suhim aranžmajem, tako da (preden porežemo prav vse ovenele cvetove) presodimo, če bomo semenske glavice potrebovali za aranžmaje v jesenskem, zimskem času, ko je svežega cvetja malo na razpolago. Tiste, ki jih bomo odstranili, odrežemo vejico do prvega petdelnega lista.
Prav tako vrtnice redno plitvo okopavamo ter pregledujemo zaradi prisotnosti različnih bolezni in škodljivcev. Okopavanje je pomemben ukrep, zato ker z njim zemljo rahljamo in odstranjujemo plevel, ki je večkrat vir bolezni oziroma ustvarja primerne pogoje za njihov razvoj.

Divji oz. stranski poganjki

Vse vrtnice so navadno cepljene na podlago. Včasih ta podlaga odžene stranske poganjke, ki nimajo okrasne vrednosti in jih prepoznamo po svetlejši barvi stebla in ker imajo navadno več trnov kot pa preostali žlahtni del vrtnice. Hitreje tudi rastejo, zato jih večkrat imenujemo kar divji poganjki. Te stranske poganjke tudi odstranimo, da ne jemljejo hrane preostali rastlini. Izrežemo jih tik ob mestu, kjer izraščajo, in to čim prej.


Zalivanje

V poletnih dneh, ko si sledi nekaj dni brez padavin, vrtnice tudi zalijemo. Še več vode potrebujejo vrtnice v loncih, v majhnih gredicah in tiste od stenah. Za to uporabljamo postano vodo, pri zalivanju pa pazimo, da ne omočimo listov. Zalivamo v večernih urah, in sicer redko, vendar obilno in ne večkrat po malem. Vrtnice priporočamo tudi pognojiti, najbolje kar z namenskimi gnojili (gnojilo za vrtnice). Od konca julija naprej pa jih ne gnojimo več, da jih začnemo pripravljati na zimski počitek.

Vrtnice na vrtu

Bolezni in škodljivci

Najpogostejša bolezen, ki prizadene naše vrtnice in lahko povzroči, da le ta že v juniju odvrže svoje liste, je črna listna pegavost vrtnic (Diplocarpon rosae). Bolezen lahko prepoznamo po rjavih do črnih pegah, ki se pojavijo na listih rastline. Kasneje listi porumenijo in odpadejo. Pegavost vrtnic pa ne napada samo listov, temveč se lahko pojavi tudi na poganjkih, ki še niso oleseneli. Če vrtnica v pomladnih mesecih odvrže vse liste, mora še enkrat pognati vse listje in lahko tudi zacveti, zaradi tega pa poganjki do zime ne dozorijo,in lahko čez zimo pomrznejo. Naše vrtnice pa pogosto napade tudi šipkova pepelovka (Sphaerotheca pannosa var. rosae). Tudi ta bolezen napade liste, neolesenele poganjke ter cvetne popke. To bolezen lahko prepoznamo po tem, da na listih opazimo drobne točke s pepelasto sivo prevleko. Listi in cvetni popki, ki so napadeni, se ne odprejo in rastlina začne zaostajati v rasti. Proti tej bolezni lahko največ storimo že, če izberemo za vrtnico primerno mesto, to je tako kjer ni niti prevroče, niti prevlažno. Na našo žalost pa so ravno rdeče vrtnice na pepelovko najbolj občutljive. Večjo odpornost na to bolezen lahko dosežemo že z gnojenjem s kalijem.

Med škodljivci velja omeniti predvsem uši, ki iz poganjkov in popkov pijejo sok, za seboj pa puščajo tudi medeno roso, ki privablja mravlje. Prav tako so nevarni tudi tripsi, ki lahko povzročijo, da se cvetni popki ne odprejo oziroma postanejo deformirani.

Uporabnost

Vrtnice pa so tudi uporabne rastline, saj lahko iz njenih dišečih listov pripravimo mnogo reči, cvetne liste lahko posušimo in uporabimo v raznih kombinacijah kot okras, dodamo domačemu milu ali v domače mazilo, preden ju ulijemo v posode. V milo in ravno tako v kremo ali mazilo damo lahko še nekaj kapljic eteričnega olja vrtnice, ki ima tudi širok spekter delovanja in blagodejno deluje na kožo in seveda nas očara s svojim vonjem med kopanjem ali mazanjem. Eterično olje deluje antiseptično, protivnetno, pomaga lajšati krče, pomirjujoče, kot afrodiziak … Vrtnico oziroma njeno eterično olje tako lahko uporabljamo pri mnogih težavah (glivičnih, bakterijskih in virusnih infekcijah, še posebej pri infekcijah na koži). Eterično olje v izparilniku pomaga lajšati tudi astmo in bronhitis.


VEČ VSEBIN: