Vrtnarjenje po Luninem koledarju

Skrivnostnost Lune in njen vpliv na človeka ter ostali živ in neživ del narave je znan in skrivnosten že tisočletja. Skozi ustna izročila že tisočletja prehajajo napotki o primernem času za setev določenih vrtnin. Tako danes vemo za priporočila o setvi ob upoštevanju Luninih men. Luna prejema svetlobo od Sonca, zaradi tega jo vidimo v različnih menah. Mlaj je mena, ko je Luna v položaju med Zemljo in Soncem. Ščip je, ko je Zemlja med Luno in Soncem. Kadar gre ščip skozi Zemljino senco, nastane delni ali popolni Lunin mrk. V času mrka je čas za počitek. Ločimo še prvi in drugi krajec. Tako skupaj poznamo štiri Lunine mene.


Vrtnarjenje z luno

Letošnje leto velja za Lunino leto in kot tako za bolj mokro kot za suho ter tudi bolj mrzlo kot toplo. Po Luninih menah je določen tudi čas za setev različnih vrtnin ter za vsa vrtnarska in poljedelska dela, dela v sadovnjaku, vinogradu in v gozdu. Vrtnarjenje po Luninem setvenem koledarju je tudi eden izmed temeljev biološko-dinamične metode vrtnarjenja, ki prakticira vrtnarjenje po načelih astronomije. Vendar pa kljub temu, da ne kmetujejo po biološko-dinamični metodi vrtnarjenja, mnogi vrtnarji upoštevajo vpliv Lune, Lunin koledar ter usmeritve, ki iz njega izhajajo za setev in saditev.

Ob zadnjem krajcu sadimo, sejemo, presajamo rastline s podzemnimi pridelki ali plodovi. Tudi za grah je po ustnem izročilu veljalo, da se ga seje ob zadnjem krajcu, zato da bo poln in zdrav …

Več si preberite v poletni številki revije Bodi eko, kjer smo se o vplivih lune pogovarjali tudi z astrologinjo Ireno Stopar.


VEČ VSEBIN: