Vrtnarjenje namesto meditacije

Moderno življenje nam nemalokrat pretrga vez z naravo in vse manj delamo z zemljo, z rastlinami in na vrtu. Razvadili smo se zelenjavo kupiti v trgovinah, če smo malo bolj zahtevni pa na ekoloških kmetijah. Zelo veliko rastlin lahko vzgojimo sami, če ne drugega vsaj kakšne začimbe, paradižnik in solato. Vse to lahko z malo domišljije vzgojimo tudi na svojem balkonu v bloku, vzamemo v najem kakšen vrt, če seveda nimamo svojega.


Vrtnarjenje

Meditacija? Ne hvala, vrtnarim

Naši predniki so že vedeli, kako se boriti s slabo voljo, hkrati pa še preživeti. Vrtnarjenje ima izjemno pozitivne učinke na človeško psiho, saj s svojim trudom nekaj ustvarimo. Nekaj, kar je živo in raste, če le dovolj skrbimo za to. Povezava z zemljo je pomembna za zdravje in srečo.

Vrtnarjenje izboljša počutje

Zdravstvene koristi vrtnarjenja so različne – vse od lajšanja stresa, fizične vadbe pa do izboljšanja duševnega zdravja in seveda kvalitetne hrane, ki jo vzgojimo na vrtu. Ni treba posebej poudarjati, da svež zrak ni še nikomur slabo del in raziskave govorijo temu v prid, saj ima preživljanje v naravi pomembne koristi tako za duševno kot tudi čustveno zdravje. Depresija včasih izvira iz občutka, da se je nekaj prekinilo oziroma da je nekaj prekinjeno in prav ponovna povezava z naravo lahko to vez obnovi in spet vzpostavi pot do notranjega duševnega miru, do sebe in življenja na splošno.

Tudi raziskava, objavljena v Svetovni vrtnarski reviji leta 2013 je pokazala, da 80% vrtnarjev poroča o srečnem in zadovoljnem življenju. Na Nizozemskem so izvajali podobne raziskave in potrdili domneve – vrtnarjenje je ena izmed glavnih aktivnosti, ki lajšajo stres in tisti, ki so vrtnarili, so res imeli nižjo stopnjo stresnega hormona kortizola v primerjavi z drugimi, ki so se sproščali prek tihega branja.


Vrtnarjenje lahko postane prava fizična vadba, saj je potrebno grabiti, zalivati, okopavati itd. Kadar sadite, le pazite, da čepite ali pokleknete in da niste sključeni naprej, ker to ni dobro za vašo hrbtenico. Če ne gre, pa si prinesite majhno pručko.

VEČ VSEBIN: