Vitamin E – antioksidativna zaščita

Vitamin E je eden najboljših antioksidantov v telesu, ki varuje celice pred poškodbami in vplivom prostih radikalov. Z nastankom prostih radikalov, ki poškodujejo celice in tkiva v telesu, pride do pospešenega procesa staranja in nastanka obolenj, kot so bolezni srca in rakava obolenja.


Vitamin E tako preprečuje mašenje arterij, njihovo krčenje in aterosklerozo. Prav tako preprečuje oksidacijo maščob in poškodovanja žil, nalaganje holesterola v krvnih žilah in posledično pomaga zavirati razvoj bolezni srca in ožilja. Strokovnjaki so prepričani, da kombinacija vitamina E z drugimi antioksidanti iz hrane, kot so vitamin C in flavonoidi, ni dobra le za preprečevanje pojava bolezni srca in ožilja in malignih bolezni, ampak prispeva k izboljšanju celotnega zdravja. Uvedba kombiniranja antioksidantov iz različnih živil je najboljši način za oblikovanje antioksidativne zaščite organizma.

Kalčki

V katerih živilih ga najdemo?

Vitamin E je topen v maščobah in se v največji meri nahaja v pšeničnih kalčkih (oziroma njihovemu olju), jajcih, lešnikih, mandljih, sončničnih semenih, špinači, pinjolah (oluščena semena pinije iz vrste sredozemskega bora) in hladno stiskanih rastlinskih oljih (olivno, koruzno, sojino olje). Poleg tega omenjeni vitamin najdemo v paradižniku – pol skodelice paradižnikove mezge ali omake denimo vsebuje 2,5 miligrama vitamina E, kar predstavlja približno eno petino potrebnega dnevnega vnosa vitamina v telo.

Pomanjkanje vitamina E vodi v zdravstvene težave

Obstaja kar nekaj fascinantnih raziskav, v katerih strokovnjaki preučujejo, kako vitamin E pomaga preprečiti ali upočasniti razvoj Parkinsonove bolezni. Ker le ta deloma nastane zaradi oksidativnega stresa, naj bi z ustreznimi odmerki vitamina lahko zmanjšali oksidativno škodo in upočasnili razvoj bolezni. Obenem naj bi (ne)zadostne količine vitamina E vplivale tudi na razvoj demence in kognitivni upad pri bolnikih z Alzheimerjevo boleznijo.


Simptomi pomanjkanja vitamina so oslabelost mišic, izguba mišične mase, težave z vidom; kronično pomanjkanje pa lahko povzroči resne zdravstvene težave z ledvicami in jetri. Povečane količine vitamina E potrebujejo predvsem ljudje z boleznimi prebavil in cistično fibrozo. Seveda je lahko omenjenega vitamina v telesu tudi preveč – čeprav je ta relativno nestrupen, pa v visokih odmerkih lahko povzroči krvavitev, v kolikor se konzumira v kombinaciji z antikoagulanti, ki preprečijo delovanje vitamina K.

VEČ VSEBIN: