Vitamin C vam lahko pomaga pri poletnih tegobah!

Tudi, če ste z eno nogo že na počitnicah, nikar ne pozabite na majhne nevšečnosti, ki se vam lahko pripetijo poleti – od pikov nadležnih komarjev do slabosti na potovanju. Učinkovita rešitev za veliko poletnih tegob je vitamin C, zato se pred potovanjem oborožite z njim.


vitamin C

Vitamin C in sončne opekline

Od sonca zagorela koža se hitro izsuši, odstopi od povrhnjice in izgubi elastičnost. Mnoga prehranska dopolnila za sončenje vsebujejo vitamin C, ki je nepogrešljiv pri rasti veznega tkiva in ohranjanju elastičnosti kože. Izpostavljenost večji količini sonca je za kožo zelo stresna. Vitamin C skrbi za sintezo kolagena, najpomembnejše komponente vezivnega tkiva. Kolagen koži daje elastičnost in skrbi za to, da koža dobi kisik, vodo in ostala hranila, ki ohranjajo njeno zdravje in mladosten videz.

Vitamin C je zelo pameten antioksidant, saj, poleg tega, da nevtralizira proste radikale, spodbuja tudi delovanje vitamina E, ki ima pozitivne učinke na kožo. Poleg tega vitamin C pospešuje celjenje kože in pomaga preprečevati nevarne posledice dolgotrajne izpostavljenosti soncu, ki lahko vodijo v nastanek kožnega raka. Nasploh ima vitamin C številne pomembne zaščitne funkcije in je edini vitamin, ki ga ne moremo nikoli zaužiti preveč.

Piki komarjev

Ko nas piči komar, telo odgovori s sproščanjem zaščite – histamina, kar pa ima za posledico neprijetno reakcijo, podobno alergijski, srbenje in rdečico. Vitamin C je naravni antihistaminik, ki pomaga pri obvladovanju težav in vnetij, ki jih povzroča histaminska reakcija. Več o naravni zaščiti pred piki komarjev najdete tukaj: www.bodieko.si/rastline-ki-odganjajo-komarje


Potovalna zaščita

Naj vam krči, črvičenje v trebuhu in prepogosto obiskovanje stranišča ne pokvarijo počitnic. Vitamin C je izjemno močno orožje, ki ga telo lahko uporabi pri zaščiti pred virusi in bacili. Stres povzroči pomanjkanje vitamina C v telesu. Ko smo pod stresom (tudi, ko smo na počitnicah in se naše telo prilagaja drugi klimi in okolju), telo zato potrebuje še več vitamina C kot običajno. Ko se odpravljate na počitnice v tujino, je zato nujno, da takrat povečate vnos vitamina C.

Znebite se stresa in napolnite baterije z vitaminom C!

Vitamin C igra pomembno vlogo pri zagotavljanju energije za celo telo. Je namreč del kompleksnega sistema v telesu, ki skrbi za transport hranil do mitohondrijev v naših celicah. Vitamin C je kot majhna energijska bombica, zaradi katere lahko naše telo optimalno funkcionira. Poleg tega odpravlja negativne posledice stresa. Več ga zaužijemo, bolje je!

VEČ VSEBIN: