Virginski nepozebnik za nego kože po sončenju

Virginski nepozebnik spada med leske. Njegove viličasto razcepljene veje so vrači nekoč uporabljali kot bajalice za iskanje podzemnih voda, iz prožnega lesa pa so prvotni prebivalci Amerike izdelovali loke. Tekoči izvleček te rastline ima vrsto zdravilnih učinkov, med drugim se uporablja zunanje za umiritev srbečice, blažitev bolečih hemoroidov itd. Aktivna sestavina v virginskem nepozebniku je tanin, gre za snov, ki oži pore v koži mnogo bolje kot toniki za kožo. Poleg tega deluje tudi na krvne žile, saj jih krči in zato preprečuje in zdravi krvavitve.


virginski nepozebnik - hamamelis

Zdravi ureznine in zmanjša bolečine

Ureznino narahlo namažemo z virginskim nepozebnikom in s tem ustavimo morebitno krvavitev. To velja še zlasti za manjše ranice, ki nastanejo pri britju: rana se bo na ta način razkužila, celjenje se bo pospešilo, pa tudi koža bo mehkejša. Zaradi ožanja por in čistilnih učinkov virginski nepozebnik vsebujejo tudi mnoge kreme za nego kože. Ker oži pore, je rastlina primerna tudi za zdravljenje sončnih opeklin ter razdražene kože pri ugrizih in pikih žuželk.

Osvežitev ustnega zadaha

Če imamo pri roki svežo rastlino, iz nje lahko napravimo poparek, ki ga z vato nanesemo na hemoroide, saj dokazano lajša bolečine, ki jih spremljajo in pospešuje zdravljenje. Poparek lahko uporabimo tudi kot ustno vodico, saj snovi v virginskem nepozebniku zavirajo razmnoževanje bakterij v ustni votlini in zdravijo paradentozo. Po splakovanju vodico izpljunemo.

Balzam po sončenju

Zaradi protivnetnih lastnosti je virginski nepozebnik odlično sredstvo za nego kože po sončenju, saj vsebuje hamamelitanin, ki ščiti kožo pred UV-sevanjem. Izvleček te rastline je zato ena od sestavin mnogih losjonov za nego kože po sončenju.


VEČ VSEBIN: