Vijolični krompir preprečuje raka debelega črevesja

Rak debelega črevesja (kolona) in danke (rektuma) ali kolorektalni rak je drug najpogostejši vzrok smrti zaradi raka pri nas in po svetu. Tumor nastane, ko se celice začnejo nenadzorovano deliti in je lahko maligni ali benigni. Benigni po odstranitvi ne povzroča več težav, maligni pa se širi v ostala tkiva po telesu. Za to obliko raka je značilno, da se v našem telesu brez kakršnihkoli očitnih simptomov oz. znakov lahko razvija zelo dolgo, nemalokrat ga zato odkrijemo prepozno, zdravljenje pa ni več uspešno.


vijolični krompir

Najboljša je preventiva

Za odkrivanje raka na debelem črevesju obstaja preprost imunokemični test, ki ga lahko opravite sami doma, priporoča pa se ljudem po 50. letu starosti. O tej možnosti se pogovorite s svojim izbranim zdravnikom. Vsekakor pa je najboljši način preventiva. Preprečevanje raka na debelem črevesju sestoji iz zdrave in uravnotežene prehrane, zmernega gibanja in izogibanja stresu, kadar je to le mogoče. Med hrano, ki dokazano preprečuje raka na debelem črevesju, uvrščamo tudi vijolični krompir.

Antociani v vijoličnem krompirju

Vijolični krompir je bogat z antociani, ki so precej uspešni v boju z rakavimi celicami. Antociani so vodotopni pigmenti v vakuolahrastlinskih celic, ki so lahko rdeče, vijolične ali modre barve. Spadajo med flavonoide, imeli naj bi ugodni učinek na zdravljenje oz. blaženje nekaterih bolezni ter stanj, ko so rakasta obolenja, nevrodegenerativne bolezni, sladkorna bolezen, bakterijske okužbe ter srčno-žilne bolezni. Raziskave so pokazale, da lahko antociani zavrejo rast predrakavih celic ter razvoj novih žil (angiogeneza), znižajo količino vnetnih mediatorjev in zmanjšajo obseg poškodb DNK.

Velikost tumorjev se je zmanjšala

Ameriški znanstveniki so v nedavni študiji ugotovili, da ekstrakt iz kuhanega vijoličnega krompirja dejansko prinaša pozitivne rezultate v boju z rakom debelega črevesja. Rast tumorjev pri živalih, na katerih so delali poskuse, se ni le ustavila, marveč so se tumorji celo zmanjšali. Ekološki vijolični krompir se dobi tudi že pri nas, dober način za pripravo tega perujskega krompirja pa je, če ga spečemo ali pripravimo kot pire z dodatkom soli in masla.


VEČ VSEBIN: