Ventilator ali klima?

Če v teh poletnih dneh še ne veste, kako bi ohladili svoje stanovanje in se odločate med klimatsko napravo in ventilatorjem, vas verjetno zanima, kaj od obojega je bolje in koliko obe napravi škodujeta zdravju.


ventilator ali klima

Ventilator

Poznamo več vrst ventilatorjev: talne, stropne, namizne in viseče. Značilnost ventilatorja je, da zraka ne hladi, vendar povzroča prijeten piš. Kljub temu, da je zrak topel, to še ne pomeni, da zaradi ventilatorja ne moremo dobiti glavobola ali vnetja mehurja ali ušes. Zato ventilatorja ne usmerjajmo neposredno v obraz. Neposrednemu pihanju se izogibajmo tudi med spanjem. Ventilator stane med 50 in 100 evri.

Klimatska naprava

Klimatska naprava je za marsikoga nepogrešljiva, predvsem v poletnem času. Poleg tega, da prostor hladi, ga tudi razvlažuje (in pozimi greje). Še preden kupite klimatsko nparavo, pomislite, kje bo montirana. Poskrbite, da ne bo v bližini postelje, kavča ali mize, za katero jeste. Temperature nikar ne nastavite prenizko – nikoli več kot pet stopinj, kot je zunanja temperatura. V nasprotnem primeru vas lahko doleti prehlad, vnetje oči, ušes ali mišic. Za pravilno delovanje klimatske naprave morate seveda skrbeti za njeno redno čiščenje in vzdrževanje. Umazani filtri so polni mikroorganizmov, pršic in bakterij, ki se bodo, ko boste klimatsko napravo po dolgem času vklopili, razleteli po vsem stanovanju. Cene kakovostnih klimatskih naprav se glibljejo med 700 in 1000 evri.

Zračenje

Če zaenkrat nimate nobene od zgoraj naštetih naprav, se lahko držite prezračevalnega režima, ki ga uporabljajo v vseh toplejših krajih: čez dan imejte zaprta okna (po možnosti tudi polkna oziroma imejte spuščene rolete). S tem vročemu zraku preprečite, da bi prišel v stanovanje. Okna odprite šele pozno zvečer, ko bo tudi zrak hladnejši. Če je možno, takrat prostor navzkrižno zračite vsaj 30 minut. Če prostor ne gleda neposredno na vzhodno stran, enako ponovite zjutraj, preden vzide sonce.


VEČ VSEBIN: