Velika noč: Šunka v testu

Pred velikonočnimi prazniki smo objavili nekaj bolj zdravih receptov za potice, danes pa se bomo lotili božanske jedi na zelo tradicionalen način. Nad jedjo bodo gostje navdušeni, mi pa vam obljubljamo, da vas ne čaka prezahteven projekt.


Šunka v testu

Za šunko v testu najprej pripravimo testo za kruh. Recept je prilagojen za kos kuhane šunke, težek približno en kilogram. Potrebujemo 400 gramov ostre moke. Nasujemo jo v široko posodo in vanjo naredimo luknjico. V to luknjico vlijemo zmes, ki smo si jo predhodno pripravili. Tri decilitre tople vode zmešamo s 30 grami kvasa, žličko sladkorja in ščepcem soli. Vse to zmešamo in pustimo vzhajati pol ure. To vzhajano testo zgnetimo še enkrat in ga zopet pustimo vzhajati slabe pol ure.

Ta testo nato na pomokani površini razvaljamo. Naj bo debel od enega do dveh centimetrov. Premažemo ga z gorčico, hrenom in enim jajčkom. Na sredino postavimo šunko in robove na vrhu združimo in pritisnemo skupaj.

Šunko v testu postavimo na pekač na peki papir in jo pečemo skoraj eno uro na približno 150 stopinj. Testo mora postati lepe zlatorumene barve.


Dober tek!

VEČ VSEBIN: