Vašega bližnjega tare depresija?

Depresija je resno stanje, ki prizadene približno 10% populacije. To pomeni, da verjetno poznate nekoga, ki je depresiven ali pa lahko na določeni točki v življenju postane depresiven.


Zaznati depresijo pri prijatelju, sorodniku, sodelavcu ni ravno mačji kašelj, saj se o tem ne govori. Če ima oseba mračen obraz in je žalosten ali razdražen, še ne pomeni, da je depresiven. S člankom se boste spoznali s pravimi znaki depresije, saj morda niso vidni na prvi pogled.

Depresija

Kateri znaki kažejo na depresijo?

  1. Pomanjkanje interesa: depresivni ljudje izgubijo zanimanje za dejavnosti, ki jih imajo načeloma radi – hobiji, prijatelji, delo, hrano, seks.
  2. Težave s spanjem: ljudje, ki trpijo za depresijo, imajo težave s spanjem. Je pa res, da znanstveniki še niso odkrili, ali neprespane noči povzročajo depresijo ali depresija povzroča nemiren spanec. Definitivno pa sta zadevi povezani.
  3. Izguba apetita: ta znak se pokaže kar zgodaj, ko udari depresija. Lahko pa se zgodi obratni učinek; prenajedanje. Le-ta je bolj redek. Nenavadna sprememba telesne mase nikoli ni pokazatelj česa dobrega.
  4. Jeza in razdražljivost: predvsem mladi, ki imajo depresijo, postanejo nervozni, jezni, agresivni. Na žalost postaja življenje vsak dan bolj naporno in polno izzivov, človek, ki jih ne zna premagati, pa kar hitro postane jezen.
  5. Izguba zaupanja: depresivna oseba bo čutila do vas manj zaupanj, sama pri sebi pa bo manj samozavestna. Počutijo se nevredne, zmedene, iščejo svoj prostor pod soncem.

Ste ugotovili, da je vaš bližnji depresiven? Kaj lahko storite?

Začnite pogovor z njim. Odprite temo o slabi volji in depresiji. Povejte mu, da ste zaskrbljeni zanj. Spodbujajte ga, naj si poišče pomoč ali pa mu skušajte pomagati prav vi. Podprite ga pri optimizmu, dejavnostih, dajte mu vedeti, da je pomemben. Če se boste odločili, da mu pomagate sami, določite meje, saj se morate zavarovati in paziti tudi nase. Ne pozabite, da po dežju vedno zasije sonce.

VEČ VSEBIN: