Vas mama kritizira tudi v odraslih letih?

Večinoma nehote mame vzgajajo tako, da vidijo neuspehe svojih otrok kot lastne neuspehe. In tako hitro začnejo padati kritike, ki se ne ustavijo tudi v odraslih letih.


Mama
Vas mama tudi v odraslih letih rada kritizira?

Dobri starši vložijo v svoje otroke svoje sanje in veliko truda. Kaj naredite, ko vas začne kritizirati: “Narobe držiš dojenčka! V juho si dodala premalo korenčka! Ta knjiga ni zate, je pretežko branje!” … Zaščitite se tako, da se ne sprememnite nazaj v 15-letno dekle, ki so mu starši ukazovali. Zdaj ste samostojni, odrasla oseba. Jasno ji povejte, da vas njene besede prizadenejo: “Mama, res me prizadene, če misliš, da imaš vedno in povsod prav. Ali imaš za to kakšen poseben razlog, ki se me ne tiče?”

Če vas trmasta mama ne bo razumela, z njo raje ne debatirajte več o občutljivih temah, kot so vaši otroci, vaša teža ali odnos s partnerjem. Psihologi tudi pravijo, da ni prav nič narobe, če z mamo za nekaj dni ali tednov popolnoma prekinete stike. Saj vendar niste več otrok in nekateri starši, na žalost, samo tako lahko spoznajo, da so vas prizadeli in je čas, da spremenijo svoje vedenje in mišljenje.

VEČ VSEBIN: