Varovalni estrogen

Odstranitev obeh jajčnikov pred 45. letom starosti je močno povezana z nizko mineralno gostoto kostnine in artritisom v poznejših letih, potrjujejo raziskovalci z ameriškega inštituta Johns Hopkins. Ugotovitev temelji na preučitvi podatkov več tisoč žensk, ki so sodelovale v vladno podprti, več let trajajoči nacionalni raziskavi zdravja. V analizo niso bile zajete ženske, katerim so odstranili jajčnike zaradi raka.


Odstranitev jajčnikov

Raziskovalce so zanimali predvsem dolgoročni učinki zgodnje kirurške odstranitve jajčnikov na zdravje kosti; odstranitev priporočajo pri ženskah z velikim tveganjem za raka na jajčnikih in dojkah. Poleg tega poseg pogosto opravijo tudi po odstranitvi maternice (histerektomiji). Ne glede na razlog za odstranitev jajčnikov se lahko po posegu pojavijo neželeni učinki. Raven estrogena in sorodnih hormonov, ki jih sicer proizvajajo jajčniki, močno upade, kar sproži nenadno menopavzo. Estrogen namreč varuje telo pred staranjem in z njim povezanimi boleznimi.

Raziskava je pokazala, da je bila gostota kostnine pri ženskah, ki so jim jajčnike odvzeli pred 45. letom starosti, za tri odstotke nižja kot pri ostalih, artritis pa so opazili pri 48 odstotkih žensk (v primerjavi z 32 odstotki pri ženskah z obema jajčnikoma). Ženske, ki po tem posegu niso jemale nadomestnega hormonskega zdravljenja, so imele dvakrat večjo verjetnost za pojav artritisa in trikrat večjo verjetnost za nižjo gostoto kostnine.

VEČ VSEBIN: