V Veliki Britaniji naprodaj test za hiv za domačo uporabo

Od tega tedna je na Otoku naprodaj prvi zakonsko odobreni test – Hiv Self Test, ki ga lahko posameznik opravi sam. Rezultat lahko pričakuje v 15 minutah. Tets naj bi bil 99,7-odstotno zanesljiv.


Ocenjujejo, da na Otoku živi 26.000 ljudi, ki za okužbo s hiv ne vedo. Test bo, po navedbah podjetja BioSure, ki ga je razvilo, pomagal odkriti prav te ljudi. Kot so še sporočili iz podjetja, je ključno poznavanje posameznikovega statusa glede hiva. S tem produktom želijo uporabnikom omogočiti diskretno testiranje in to tam, kjer se najbolje počutijo in kadar želijo.

HIV test

Pomembno je zgodnje odkritje

Zgodnja diagnoza pomeni zmanjšanje tveganja prenosa virusa na druge. Ob zgodnjem odkritju je večja tudi učinkovitost zdravil, ki so trenutno na trgu. Skoraj 40 odstotkom ljudem z Otoka diagnozo namreč postavijo prepozno, ko so s hivom živeli že najmanj štiri leta. Komur je bila diagnoza postavljena prepozno, ima tudi 11-krat več možnosti, da bo umrl prvo leto po njej, opozarjajo strokovnjaki.

Kako deluje?

Proizvod za samotestiranje Hiv Self Test se odzive na protitelesa oziroma beljakovine, ki v telesu nastanejo kot odgovor na virus. Uporabnik pri testiranju odvzame majhen vzorec krvi iz prsta. Če je diagnoza pozitivna, se na pripomočku za testiranje pojavita dve vijolični črtici. V Veliki Britaniji so nimeli doslej možnost odvzema vzorca krvi doma, ki so ga nato poslali v laboratorij. Rezultate so dobili v petih dneh. Omenjeni domači test rezultate pokaže v 15 minutah, zagotavljajo njegovi razvijalci. Stane okrog 30 funtov oziroma 40 evrov, naročiti ga je moč prek njihove spletne strani.


VEČ VSEBIN: